15.08.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen, Studerende
Put nogle kolde atomer i en lukket magnetisk 'skål' - tæl, hvor mange der er, smid overskuddet væk - og gør det igen og igen med det samme antal atomer. I Jan Arlts forskergruppe på IFA er der udviklet en ny og lovende teknik til at sikre, at man kan fremstille gasskyer hvor antallet af atomer med stor præcision er det samme gang efter…
15.08.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Mere end 150.000 spillere har indtil videre løst opgaver i et virtuelt univers, der hjælper forskere hen mod kvantecomputeren. Nu er vi der, hvor det bliver til virkelighed, og hvor man kan flytte med rigtige atomer via sin egen computer.
12.08.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Selvom grønlandshajen med sine mere end 5 m er en af verdens største hajer, er den også blandt de dyr, som forskerne ved allermindst om. Grønlandshajens generelle biologi og levevis har i årevis været mysterier for biologer. Nu har forskere fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet brugt en epokegørende metode, der har løftet sløret for et…
08.08.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Kåre Iversen er ansat på Institut for Fysik og Astronomi (IFA) per 1. september til at arbejde med designet af neutron instrumentet HEIMDAL, i samarbejde med Institut for Kemi (IFK).
27.07.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen, Studerende
Et nyt eksperiment i et superkoldt Bose-Einstein-kondensat åbner mulighed for en helt ny parallel teknologi. En forskergruppe på Institut for Fysik og Astronomi har for første gang implanteret enkeltatomer; urenheder i en superafkølet gas, og har opdaget, at der dannes en såkaldt quasipartikel i gassen. Resultatet offentliggøres i Physical Review…
26.07.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Nathan L. Harshman er i juli blevet ansat som gæstelektor på IFA, hvor han vil arbejde sammen med Nikolaj Zinners gruppe.
11.07.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Nyt dansk studie viser, at kroppen ikke kan gendanne ødelagt brusk efter slidgigt eller sportsskader i leddene. Det kan få stor betydning for den fremtidige behandling af ledskader og slidgigt, der er en af de helt store folkesygdomme.
08.07.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen
Verden over bliver der udviklet flere og flere nye materialer, der bogstaveligt talt kan bruges til at bygge fremtidens teknologi. Men der er en stor portion held med, når vi opdager lovende kandidater til at forske og udvikle på. Med en bevilling på 33,5 millioner kroner fra VILLUM FONDEN skal et nyetableret forskningscenter ændre på det med…
01.07.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Oriol Vendrell er pr. 1. juli 2016 ansat som lektor i teoretisk molekylær fysik.
27.06.2016 | Institut for Fysik og Astronomi
Alexander Holm Kiilerich fra IFA deltager i det 66. Lindau Nobel Laureate Meeting i Bodensee, udsendt af Det frie Forskningsråd. Tidligere på året modtog Alexander EliteForsk-rejsestipendiet fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
23.06.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen, Studerende
DFF har uddelt 91 millioner kroner til forskere på Science & Technology. Heraf går 2,4 millioner til henholdsvis Alberto Imparato og Henrik Bjerregaard Pedersen.
22.06.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen, Studerende
Lukas Buchmann, IFA, et al. foreslår i en kommende artikel i Physical Review Letters en ny type synodyn detektor til målinger i kvantemekaniske systemer. Ideen er at fjerne noget af den støj, som nødvendigvis opstår i en måling fordi måleapparaturet altid indvirker på målingen, når man har de fine kvantemekaniske briller på.
22.06.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Bevillingen skal bruges til at ansætte en postdoc i 2 år. En beskrivelse af projektet "On-chip electro-opto-mechanical platforms" er givet nedenfor.
22.06.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Bevillingen skal bruges til at ansætte en postdoc i 2 år. En beskrivelse af projektet er givet nedenfor.
14.06.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Efter indstilling fra IFAs ledelse og STs dekan, har rektor tildelt Thomas Tauris, Bonns Universitet, titlen Adjungeret Professor ved Aarhus Universitet. Udnævnelsen er en anerkendelse af Professor Tauris’ omfattende arbejder indenfor astrofysikken, med særlig vægt på neutronstjerner, sorte huller og gravitationsbølger. Vi ønsker Professor Tauris…
13.06.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere
Lektor Jill Miwa, Institut for Fysik og Astronomi, har modtaget en bevilling på 7.053.972 kr fra Det Frie Forskningsråds Sapere Aude-program: DFF Forskningleder. Bevillingen går til projektet: Engineering quantum materials for next generation devices: multi-scale patterning and transport measurements by nanoscale four point probe.
10.06.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Sorte huller bliver mere og mere vigtige for vores forståelse af universet. Der dukker efterhånden sorte huller op alle steder, og vi bliver konstant bedre til at opdage dem. Men hvordan finder man ud af noget om et legeme, som vi slet ikke forstår, og som ikke overholder fysikkens love? Få et bud her.
10.06.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Mystikken om de kæmpe stjerner, som presset sammen til bittesmå sorte huller, bliver måske lidt mindre i fremtiden efter en ny ide fra Aarhus Universitet
07.06.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
En international gruppe af astrofysikere fra universiteterne i Birmingham, Aarhus, Paris, Padua og San Diego og fra Mount Stromlo Observatoriet i Australien har indfanget lyden fra nogle af de ældste stjerner i vores galakse, Mælkevejen. Det er offentliggjort i tidsskriftet Monthly Notices of the Royal Astronomical Society den 7. juni 2016. I…
23.05.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere, Studerende
Danmarks Grundforskningsfond bevilger 30 mio. kr. til at hente Thomas Pohl fra Max Planck Instituttet til et Niels Bohr Professorat i kvanteoptik på Institut for Fysik og Astronomi
12.05.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Carlsbergfondet har netop uddelt ti Semper Ardens-bevillinger til en samlet sum af 117 mio kr. Aarhus Universitet modtager seks af dem, og heraf går de fire til ST-forskerne Jens-Christian Svenning, Jeffrey S. Hangst, Jørgen Kjems og Karl-Anker Jørgensen.
10.05.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere, Studerende
En række forskere fra Aarhus Universitet er blevet optaget i Videnskabernes Selskab i 2016.
21.04.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen, Studerende, Ph.d.-studerende
Jordens indre er flere år yngre end overfladen. Det har Einsteins generelle relativitetsterori fortalt os længe. En ny gennemregning af problemet viser, at Richard Feynmans beregning fra 1962 skal korrigeres. Istedet for få dage, er Jordens indre 2,5 år yngre end skorpen, fortæller Ulrik Uggerhøj et al.
14.04.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen, Studerende
Helt almindelige mennesker i alle aldre er med til at løse kvantefysiske problemer ved at spille computerspil. En forskergruppe fra IFA har flyttet grænsen for, hvad der kan lade sig gøre at beregne med computere, og Nature bringer 14. april en artikel om den nye spilbaserede forskning.
11.04.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen, Studerende
Kommer man for tæt på ilden, får man brændte fingre. Den gamle talemåde gælder også for exoplaneter i kredsløb om fjerne stjerner. Mia S. Lundkvist og en række andre astronomer, mange tilknyttet Stellar Astrophysics Centre på Aarhus Universitet har vist, at det også gælder i praksis. I en artikel i Nature Communications med titlen "Hot…
11.04.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere, Studerende
De byggesten, der skal til for at skabe liv, er tilsyneladende ’nemme’ at finde ude i Universet. Den spektakulære opdagelse er gjort takket være de informationer, som rumsonden Philae-lander nåede at sende ned til os fra kometen 67P/C-G. Fundet er kommet via et internationalt samarbejde med aarhusiansk deltagelse, og kan rykke ved vores opfattelse…
11.04.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Frank Daugaard er pr. 1 april blevet en del af support gruppen som ny elektroingeniør
23.03.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen, Studerende
Det skete i 1859. Det skete næsten i 2011. Det sker igen: Solen går i udbrud i en enorm flare, som kan risikere at ødelægge hele Jordens elektromagnetiske infrastruktur. Det kan endda gå endu værre, advarer Christoffer Karoff og Mads Faurschou Knudsen fra IFA og Department of Geoscience i en ny artikel i Nature Communications. Det ser ud til, at…
16.03.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere
Jacobus Andreas Swartz joined the group of Hans Otto Uldall Fynbo on 1 March 2016 as a postdoctoral researcher.
14.03.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Det er nu igen muligt at tilmelde sig AU’s mentorordning Styrk Talentet!
25.02.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen
Aarhus-fysikeren finder ny viden mellem de største stjerner og de mindste atomer, og arbejder mod at udvikle teknologi, der kan komme os alle til gode. EliteForsk-prisen er på 1,2 millioner kroner og tildeles d. 25. februar.
25.02.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen
Tre ph.d.-studerende ved Science and Technology, heriblandt Alexander Holm Kiilerich, har fået et rejsestipendium på hver 200.000 kr. ved uddelingen af EliteForsk-priser i 2016.
25.02.2016 | Offentligheden / Pressen, Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere
Jonathan Satchell er d. 4 januar 2016 blevet en del af CODER gruppen som ny design leder på ScienceAtHome projektet
25.02.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere
Jens Mikkel Lose Nielsen er d. 18. januar 2016 blevet en del af support gruppen som elektronikfagtekniker lærling.
22.02.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Juan Omiste joined the group of Lars Bojer Madsen on 1st February 2016.
16.02.2016 | Science and Technology, Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen, Ph.d.-studerende, Studerende, Udvekslingsstudenter
Forskerne David Field og Andrew Cassidy fra IFA og kolleger fra Heriot-Watt Universitetet i Skotland løser gammelt dilemma om stjernedannelse ved at nedkøle kulilte og registrere spontelektricitet.
15.02.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen
If you are interested in applying for a Marie Skłodowska-Curie Individual Fellowship (MSCA-IF) with our department as host, then we would be happy to hear from you.
12.02.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen, Ph.d.-studerende, Studerende
Alberto Imparato et. al. viser i Physical Review Letters eksperimentelt at varme kan strømme fra den kolde til den varme ende af et system, uden at der skal udføres arbejde for at gøre det.
08.02.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen
Henrik B. Pedersen, Jill Miwa og Victor Silva Aguirre modtager bevillinger fra Aarhus Universitets Forskningsfond
01.02.2016 | Offentligheden / Pressen, Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere
Aurelien Dantan er den 1. februar 2016 ansat i en lektorstilling
26.01.2016 | Offentligheden / Pressen, Institut for Fysik og Astronomi
Bevillingen på Dkr 4.694.363 er tildelt projektet ”Experiments with Quantum Test Beds”
25.01.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere, Studerende
IFAs Jeffrey Hangst er medforfatter på Nature-artikel
25.01.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere, Studerende
Aarhus-astronomerne forbliver i front også når Keplersatellittens afløser TESS begynder at producere data i 2017. Aarhus Universitets Forskningsfond sikrer, med en bevilling til Victor Silva Aguirre på Dkr 1.662.501, at forarbejdet kan gå igang.
19.01.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Ivana Baf er ansat som laborant i AMS-gruppen fra den 4. januar 2016
15.01.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen, Studerende
Remo Collet has joined the Stellar Astrophysics Centre 1 January 2016
15.01.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere
Strong magnetic fields are frozen into most stars, concludes a.o. astronomers Dennis Stello, Victor Silva Aguirre and Tim Bedding from SAC in Nature paper published on 4. January 2016.
15.01.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
The age of a young to middle-aged star can be determined from how quickly or slowly it rotates, but the relationship breaks down for old stars; models now show that old stars are rotating much quicker than expected, perhaps because magnetic winds are weaker and therefore brake the rotation less effectively.
13.01.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Resultater tyder på 10% større omdannelse fra 12C til 16O i flere typer røde kæmpestjerner. Det kan have store konsekvenser i astrofysikken, og ændrer måske selve Universets størrelse
11.01.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere
Michael Drewsen (PI), Aurélien Dantan og Alberto Imparato modtager kr. 5.347.319
07.01.2016 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen
Leszek Grzanka er ansat som postdoc ved Niels Bassler fra 1. januar 2016