Jakob skriver:
Jeg har tænkt lidt over vores måne…
Jeg går ud fra, at grunden til at vi altid ser samme side af den, her fra jorden, er fordi dens tyngdecenter er forskudt en smule fra dens geometriske center (i jordens retning selvfølgelig). Men hvordan er månen så opbygget, og burde den så ikke være dråbeformet (spids væk fra jorden) i stedet for rund?
Håber ikke at det er for dumt et spørgsmål, til at give svar på!!!
Svar:
Månen har bunden rotation ganske som du siger, og det har masser af andre måner i Solsystemet og mange af exoplaneterne også. Det er ikke kun fordi de er ‘skæve’, for over meget lang tid, vil et himmellegeme også blive bundet, blot fordi det er smule fladtrykt over polerne, men det går hurtigere at ‘falde i hak’, hvis massemidtpunktet er forskudt. Faktisk er Månen ligesom Jorden en smule pæreformet, og ‘tungest’ i den ende, som vender imod Jorden, men det kræver meget nøjagtige målinger at se det – man kan ikke se det på billeder. Månen har også en række massekoncentrationer, som forøger skævheden. mvh OJK
Sofie spørger:
1) hvordan finder man afstanden fra jorden til solen?
2) hvordan finder man afstanden fra jorden månen?
Svar:
1) Man bruger iagttagelser af banebevægelserne for nogle himmellegemer, som man kender afstanden til, f.eks. Månen og nogle asteroider, som kommer så tæt forbi, at vi kan måle afstand ved hjælp af radar, og så bruger man Keplers 3. lov.
2) Man sender en kraftig laserpuls op for at ramme et af de 3 spejle, som Apolloastronauterne har stillet op på Månen til dette formål. og så måler man hvor lang tid, der går før pulsen kommer tilbage. Lysets hastighed kender vi jo. mvh OJK
Astrid og Sarah i 8. klasse skriver: vi har projektuge og arbejder med emnet “jordens magnetisme”. Hvad vil der ske med månen hvis jordens atmosfære forsvinder?
Umiddelbart vil der ske meget lidt med Månen, hvis Jordens atmosfære forsvinder. Det er forsvindende lidt af atmosfæren, som findes så langt væk som ude i Månens afstand – og faktisk har Månen selv jo en meget meget tynd atmosfære, som er tættere end tætheden af Jordens atmosfære i den afstand.
Hvis vi leger, at vi kan trylle Jordens atmosfære langt væk med en Harry Potter trylleformel, vil Jorden i alt blive en lille bitte smule lettere, fordi luft jo vejer noget. Det vil gøre Jordens samlede tyngdekraft en lille smule mindre, og dermed vil Månen flytte sig ud i en lidt større afstand. Jeg har ikke regnet på det – hvis I kender Newtons tyngdelov, kan I måske selv gennemføre udregningen – men jeg gætter på nogle få kilometer.
Ud over det kan jeg ikke forestille mig, at Månen på nogen måde er ‘interesseret’ i Jordens atmosfære.
Men jeg er lidt bange for, at jeg måske har misforstået et eller andet her! Jordens magnetisme har jo intet at gøre med Jordens atmosfære. mvh OJK
John D. spørger: Hvorfor vender månen hele tiden den samme side mod jorden?
Henning Haack, ASTRA svarer under DR1 TVudsendelsen den 31.1.2018:
Månen er i dag i bunden rotation om Jorden, d.v.s. at den altid vender samme side mod Jorden. Den har ikke altid været i bunden rotation. Tidligere var Månen tættere på Jorden og roterede i forhold til Jorden. Da den roterede blev den deformeret af Jordens tyngdefelt – på samme måde som Jordens tyngdefelt danner tidevandsbølger i Jordens oceaner – og faktisk også deformerer den faste del af Jorden. Deformationen fungerede som en slags bremse på Månens rotation således at den til sidst helt holdt op med at rotere i forhold til Jorden. Samme effekt ses formentlig på planeter der ligger tæt på deres stjerner.
Anette spørger: Er det kun den manglende vand, der gør månen uinteressant som hjem for mennesket?
John Jørgensen, DTU svarer under DR1 TVudsendelsen den 31.1.2018:
Nej. Månen har intet vand, ingen atmosfære og ingen beskyttelse mod den ioniserende stråling fra solvinden. Det gør den uegnet til massebosættelser. MEN for f.eks. minedrift og forskningsstationer, er den meget velegnet.
J. Nielsen spørger: Er minedrift på månen realistisk, og hvornår vil det ske og hvad vil udvindes?
Henning Haack svarer under DR1 TVudsendelsen 31.1.2018:
Minedrift vil godt kunne lade sig gøre – men om det vil kunne betale sig er ikke oplagt. Hvis man gør det skal det være for at bygge ting, der skal sendes videre ud i rummet – ikke tilbage til Jorden. Det eneste der realistisk vil kunne betale sig at sende tilbage vil være He-3, som omtalt i udsendelsen.
Hej Aahus universitet
Hilsen Xander, 4 år
Hej Xander.
Ja, det kan man. Der er bare længere imellem, end vi har det her på Jorden. En månedag varer 14 døgn af vores. Så går Solen ned, og så varer en månenat også 14 døgn, og så går Solen op igen, hvis man ellers bliver på det samme sted på Månen.
mvh Ole