Aarhus Universitets segl

Hvad er det jeg ser på himlen?

Glorier eller halo'er

Hej,

Jeg har den 8. september 2015 fra min bopæl i Odense observeret og fotograferet nogle såkaldte 'halofænomener', hvilke kan ses på de billeder, som jeg hermed sender jer et link til. Efter fotograferingen har jeg på nogle af billederne yderligere observeret 'et lille rundt fænomen', hvilket jeg tænkte, at I måske kunne hjælpe mig med at definere. Selv har jeg udelukket 'skidt på kameralinsen' som forklaring, idet objektet dels ikke fremtræder på samtlige billeder, og dels er forskelligt placeret på de billeder, hvor det fremtræder. Og netop 'flytningen' af objektet fra under det lange bølgeformede halofænomen til over dette synes at udelukke planetære forklaringer, idet at billederne, der er taget om formiddagen ved solopgang, er taget med meget korte tidsmæssige intervaller. Læg desuden mærke til, hvordan farverne på objektet også er forskellige, idet det synes at være mere grønligt på nogen billeder sammenlignet med andre billeder. Håber I kan hjælpe mig med en god forklaring, og glæder mig til at høre fra jer!

Mvh

Trine

Svar:

De flotte og meget varierede halofænomener eller på dansk glorier opstår når Solen skinner igennem tynde lag af iskrystaller i stor højde. Der rigtig mange forskellige typer, afhængigt af faconen på krystallerne. Her er der tale om bisole, en parhelisk bue og en cirkumzenithalring. Trine Blåbjerg har så på fire af billederne bemærket en lille lysende skive, som har samme størrelse, men som befinder sig forskellige steder på billederne.

Der er i alle fire tilfælde tale om billeder af Solen, men de fremkommer på to forskellige måder. På de billeder, hvor pletten befinder sig lige under den bølgede parheliske bue, er det et direkte foto af Solen, set igennem et skylag, som er så tilpas tykt, så kameraet lige netop kan danne et korrekt belyst billede af den dæmpede solskive.  Pletten på de to andre billeder skyldes reflekser af Solen i kameralinsen. En sådan refleks vil dannes symmetrisk omkring centeret af originalbilledet. Prøv at tegne diagonalerne ind, så er det helt tydeligt, at pletten er netop modsat det overbelyste billede af selve Solen.  Linser er normalt coatede med et refleksdæmpende lag, som er en smule farvet. Det er denne farve, som træder frem, og som gør de to af pletterne en smule grønlige.

Nattebilleder med skarpt lys fra for eksempel gadelamper har også typisk lignende reflekser - og så får vi typisk sendt dem ind som formodede UFOer.

 mvh

O. J. Knudsen

Kommunikationsmedarbejder, IFA

PS.: Du kan læse mere på:

http://www.atoptics.co.uk/halosim.htm


Observation på himlen 29. november 2013

Spørgsmål:

Hej, jeg ville meget gerne have at vide, hvad det er jeg observerede på himlen d.29. november 2013, og som jeg tog billeder af. Jeg optog fænomenet mod stik øst, taget fra min gårdsplads i Pedersker, Bornholm. Der er ingen skorstene i nærheden eller det der ligner. Den pågældende morgen tog jeg et billede af solopgangen kl. 0804. Da jeg kiggede på himlen næste gang var kl. 0815 og jeg observerede et mærkeligt fænomen som jeg fotograferede kl. 0816 og 0817. Hvad er dette? På forhånd tak.

Med venlig hilsen CS.


Svar:

Det er svært at sige med sikkerhed, hvad det er, der er fotograferet. Skydækket er spredt, og det runde objekt befinder sig under skyerne, og det kaster en svag skygge skråt opad mod højre på alle tre billeder. Det er den form for skygger på en skyet himmel, som kaldes anticrepuskulære skygger. I selve objektet er der på de to forstørrelser en lille intens hvid plet, og den befinder sig ikke helt samme sted i objektet på de to forstørrelser, mens selve objektet ikke har flyttet sig væsentligt i forhold til skyerne eller træerne fra det ene billede til det næste. Ud fra skyhøjden den pågældende morgen vil det være muligt at beregne grænser for størrelsen af objektet, men jeg har ikke foretaget meteorologiske undersøgelser endnu.

Ud fra dette vil jeg gætte på, at det er en form for kondensfænomen fra et fly. Måske kan det være en kort kondensstribe set lige bagfra, hvor den hvide plet så er en solrefleks i selve flyet. Jeg har aldrig selv set noget sådant, og har heller ikke kunnet finde billeder af det. Jeg er også lidt i tvivl, om en almindelig kondensstribe kan opstå så forholdsvis lavt over jordoverfladen, som dette ser ud til at være. Der er også andre kondensationsfænomener mulige i forbindelse med jagerfly, som foretager manøvrer med stor hastighed. Ole J. Knudsen


Lys på mørk aftenhimmel

Hej

Fredag den 30. august så jeg noget, der bevægede sig oppe i luften. Klokken var omkring 11 om aftenen, og der var spredte skyer. Med skyerne som baggrund kunne jeg se fire svage lyspletter, som hele tiden bevægede sig i et bestemt mønster. Der var ret stor afstand mellem lyspletterne, og det var et stort område, de bevægede sig på. Det så ikke ud, som om lyspletterne var ret højt oppe, men svært at vurdere. Jeg tænkte, om det måske kunne være noget laserlys? Der var ikke nogen lyskilde hverken oppe eller nedefra, kun lyspletter der bevægede sig. Jeg stod og kikkede ud over en mark, og der ligger ikke så mange huse omkring stedet. Lyset var der i lang tid, og et par af mine venner så det også. Vi talte om hvad det mon kunne være. Jeg var på Fyn tæt på Ollerup, som ligger ikke så langt fra Svendborg, da jeg så lyspletterne.

Hilsen IJ

    Kære IJ

    Selvom du giver en masse gode detaljer i din rapport, kan jeg kun give et gæt på, hvad det er, der er set. Mit gæt bygger på lang tids erfaring med lignende observationer, og det er en "klassisk" beretning, som også folkene i Skandinavisk UFO Information (www.sufoi.dk) får flere gange om året. Efter alt at dømme har der været tale om kraftige bevægelige projektører, som er sat op i forbindelse med en fest eller lignende. Det, man ser, er enten lyskeglerne eller, hvis der er lavthængende skyer eller et tyndt skylag, så genskinnet i skyerne. Det er anlæg, som kan lejes hos festbureauer o.l.

    Hvis man spørger mig som astronom, er det en pestilens, som blot forøger lysforureningen, så man dårligere kan se den rigtige stjernehimmel, men hvis man begrænser sig til overskyet vejr, er skaden til at overse! Ole J. Knudsen


    Slukket lys på himlen

    Hej med jer.

    Jeg bor i Allinge på Bornholm. Fredag aften den 19. juli, ca. kl. 23.30 stod jeg og så en meget kraftigt lysende "stjerne" på den vestlige himmel ca. 40 grader over horisonten. Lyset flyttede sig ikke - ikke et fly - ikke et stjerneskud. Efter at jeg havde set på det i få sekunder, slukkedes det - som var det en glødelampe, der blev slukket på kontakten. Hvad var det jeg så? Himlen var skyfri, og let diset, men det lys jeg så, var kraftigere, end de stjerner jeg ser til daglig. Håber på et svar - andre må have set det samme.

    Venlig hilsen

    PS.


    Kære PS.

    Du har set lysglimtet fra en Iridium-satellit; nærme bestemt den, som hedder Iridium 98. Disse satellitter, som bruges til telefonkommunikation i uvejsomme egne, er udstyrede med tre store, blanke antennepaneler, og når de fanger sollyset, ser man et meget klart punkt lyse op på himlen. Blinkene kan være så lysstærke, at de kan ses ved dagslys eller igennem skyer. Din beskrivelse er beundringsværdigt nøjagtig. Satellitten blinkede klokken 23:28:50, og den befandt sig for dig 41 grader over horisonten, og i kompasretningen 258 grader. Lysstyrken har været -0.2; nogenlunde som den klare stjerne Vega, som her i sommertiden står højt i sydlig retning. Det fremgår af den hjemmeside, som hedder www.heavens–above.com, hvor man kan finde massevis af oplysninger om satellitpassager og andre himmelfænomener.

    Antennepanelerne er hver på størrelse med en dør, og satellitterne, som kredser i en højde af 780 km, bliver holdt i en meget præcis vinkel i forhold til jordoverfladen. Derfor kan blinkene forudsiges med sekunders nøjagtighed. Varigheden er fra 5 til 20 sekunder, og satellitten bevæger sig på himlen imens, men det kan være svært at se på den lyse sommerhimmel. Der er  66 aktive Iridiumsatellitter i kredsløb, plus reserver, så disse blink kan ses flere gange i døgnet det meste af året. Også andre satellitter kan blinke, hvis de et øjeblik vender, så for eksempel et solpanel fanger sollyset, set fra en person på jordoverfladen.

     Venlig hilsen Ole J. Knudsen

    Tilføjelse: De originale iridiumsatellitter blev taget ud af drift i 2017 og i nogle tilfælde sendt til at brænde op i atmosfæren. Senere satellitter har ikke mulighed for at udsende de kraftige solglimt.


    Hvad er egentlig fatamorgana? 

    Spørgsmål fra nn


    Det grundlæggende optiske princip bag både luftspejling og fatamorgana er afbøjning af lys. Afbøjning af lys sker, når lys bevæger sig fra et materiale, hvor det har en bestemt hastighed, til et andet materiale, hvor har en anden hastighed. Varm luft er tyndere end kold luft, og derfor bevæger lys sig hurtigere igennem den varme luft end den kolde. Når lys bevæger sig igennem luft med en stærkt varierende temperatur, vil lyset afbøjes gradvist, og lyset vil bevæge sig en krum kurve.

    Fatamorgana ses, når luften tæt på jorden er meget kold tæt på jorden, men hurtigt bliver varm længere væk fra overfladen. Så vil lyset fra et lille objekt i det fjerne afbøjes i det øverste varme luftlag, og objektet vil synes meget stort og uigenkendeligt for en iagttager.

    Luftspejling ses omvendt, når luften tæt på jorden er meget varm, men hurtigt bliver kold længere væk fra overfladen. Så vil lyset fra et objekt i det fjerne afbøjes i den varme luft nær jorden, og det vil se ud som om, at der er et vandhul med et reflekterende vandspejl forude.

    Med venlig hilsen

    Peter Balling, lektor, Institut for fysik og astronomi, AU


    To lys på en himmel

    Himmelobservation november 2020

    Hej

    Min kæreste og jeg går i eftermiddag den 27. Nov en tur på Asaa strand. Her ser vi, hvad vi tror er, 2 stjerner liggende over hinanden imellem månen og Mars kl. 16.46. Vi står og kigger på dem imellem 30-60SEK og kigger efterfølgende, begge  væk i Ca. 15 SEK. da vi høre en lyd over vandet. Da vi kigger i retning mod de 2 stjerner er de væk. Er der en naturlig forklaring på det. Vi tænker begge på fly men kan ikke få det til at passe. Er der andre som har observeret det samme? 

    Vh. Ditte og Mads

     Der er givetvis en naturlig forklaring på det, I har set - det er der næsten altid! Der har ikke været stjerner eller andre tydelige astronomiske objekter i den egn af himlen. I skriver ikke noget om, om lysene bevæger sig, mens I ser på dem.  Der er et russisk rakettrin fra Cosmos 1943, som har passeret lidt efter det pågældende tidspunkt. Jeg har ikke kontrolleret for fly, da det er en ret kompliceret og langvarig proces. Hvis der for eksempel har været tale om fly under indflyvning mod Aalborg og med landingslysene tændt, vil de for jer se ud til at stå stille i flere minutter, alt efter den nøjagtige retning. Landingslys kan ses op imod 50 km væk, og der er to daglige landinger, som er sat til klokken 16:20, men som kan være forsinkede.  At lys forsvinder pludseligt kan for eksempel skyldes, at skyer driver for, eller i tilfældet med fly, at de drejer. Der er ikke indkommet andre observationer. mvh Ole 


    Landskab med flylys

    himmelfoto tilsendt via DMI Presse og kommunikation:

    Ved ikke hvad det er jeg har taget billede af men det samme er på flere billeder

    Mvh Rene

    Rene

     

    Det fotograferede er de blinkende hvide og og orange lys på et passerende fly. Billedet er jo en langtidseksponering, hvilket kan ses af de aflange stjerner, og dermed har flyet bevæget sig under eksponeringen.

    Desværre er de indlejrede EXIF-data fjernet fra billedet, så jeg har ikke kunnet gøre mere ved at identificere dato og klokkeslæt. Det kan lade sig gøre ud fra stjernehimlen, men det mener jeg ikke er umagen værd. Den rygende mast ligner den, som findes ved Studstrupværket, og det kan passe med, at fotografen måske har befundet sig i Hjortshøj, men i så fald er billedet også spejlvendt.

    mvh Ole.


    Mere flylys

    Hej Ole,

    Har hørt fra en ven som tog hosstående billeder den 18/11 kl. 19.23, det varede få minutter, og blev taget ved Vorup ved Randers. Han havde en fornemmelse af at han skulle tage billeder !! Månen var også på himlen, så det var ikke den.

     Har du ideer, eller har hørt noget?

    Observatøren siger 115 grader øst målt med kompas indbygget i hans digitalur. Desuden siger Han ”højt oppe”, altså over 45 grader, måske 60 grader.

    Herunder originale billeder

     

    retningen passer fint med en indflyvning til Tirstrup Lufthavn. Der er en daglig ankomst fra København sat til kl 19:00, og den kan sagtens være 23 min forsinket. Jeg har ikke prøvet at komme dybere ned i sagen - det må vist regnes for opklaret.


    Imponerende nordlys

    Kære Ole

    Jeg har modtaget dette foto som vist skal være fra Nordnorge.

    Kan det være et ægte foto ?

    Venlig hilsen

    Vagn, Aalborg

     

    Kære Vagn.

     Det er da godt nok et flot billede, og jo, det kan sagtens være ægte. Nordlyset kan optræde både som de kendte “gardiner” og som buer, som strækker sig over hele himlen. Du kan for eksempel finde en masse billeder på dette link:  https://spaceweathergallery.com/aurora_gallery.html

    mvh Ole.


    Et brockenspøgelse fra Silkeborg

    Håber I kan hjælpe mig ved lejlighed (-:

    Jeg vil meget gerne vide, hvad den lyscirkel, der ses på billedet, med en lille rund regnbue i midten, hedder og hvordan/hvorfor den opstår. Jeg opdagede cirklen, da jeg var ved at lave et større billede ved Julsø, over tågen, i lørdags.

    Billedet er taget med retning mod vest, omkring kl. 8.30 lørdag morgen. Dvs. jeg har næsten har solen i ryggen for at kunne se cirklen. Jeg er ca. 45-50 meter over tågeskyerne. Så min drone kan (vel) ikke kaste skygger på skyerne?

    Billedet og dermed også selve cirklen, er stykket sammen af 73 individuelle billeder. Billedet er IKKE vedhæftet i fuld opløsning… langt fra (-:

    Jeg var nødt til at dreje min drone, og hæve og sænke optikken, for at kunne se hele cirklen, så det har jo i hvert fald ikke noget med min kameraoptik er skyld i …?

    Vedhæftet:

    Det samlede, der består af 73 billeder sat sammen til ét, samt to af de 73 billeder for at vise et lille udsnit af cirklen og den lille regnbue, der står i centrum af cirklen.

    INFO:

    Billedet er taget ved Julsø, i Gammel Laven, 8600 Silkeborg.

    mvh Karsten Blikfang Kommunikationsdesign Silkeborg

    Dato: 31/10 2020

    Hej Karsten.

    Tak for det flotte billede.
    Du har fotograferet en kombination at to lysbrydningsfænomener:
    Den yderste hvide ring en en tågebue. Det er en afart af regnbuer, hvor dråberne (her i en sky) er meget små - det giver en meget intens bue, men ikke ret meget spredning i farverne. Du kan ane, at ringen er rødlig yderst, ligesom en almindelig velopdragen regnbue. Når dråberne er større, giver det mindre intensitet, men stor spredning i farverne. Jeg kender ikke til linser og forstørrelser i dit billede, men hvis du regner efter, vil du kunne se, at tågebuen ligesom regnbuerne har en radius på 42° regnet fra centrum, hvor den lysende plet befinder sig - det antisolare punkt, lige modsat Solen. Hvis der også havde været tåge højere oppe end horisonten, ville du have set en fuld ring.
    "Den lille runde regnbue” er så til gengæld ikke en regnbue, men tilbagespredning af sollyset fra tågedråber i punktet lige modsat Solen. Det er et interferensfænomen lidt i familie med de farvemønstre, man kan se på en vandpyt i sollys, når der er en smule olie på overfladen. Du har oven i købet været heldig at fotografere flere brydningsordener udenpå hinanden. Hvis du gør det store billede mørkere, kan du se, at der ud over pletten lige i midten (1. orden) er mindst tre farvede ringe udenpå.
    Fænomenet kaldes Brocken-spøgelset (efter Bloksbjerg i Harzen), fordi man ofte, når man ser det stående f.eks. på en bjergtop, kan se sin egen skygge  kastet på tågen eller skyerne, og med disse glorier lige omkring hovedet - eller kameraet, hvis man holder det ud til siden i strakt arm. Fra et fly kommer flyets skygge med. Hvis din drone havde været større, ville vi også have kunnet se dens skygge lige i midten.
    Nederst i billedet under brocken-pletten er der en stor brunlig, ensartet plet. Den har jeg spekuleret lidt over. Jeg tror ikke, det er nogen form for brydningsfænomen. Ihvertfald har jeg ikke set sådan noget før. Hvis der under tågen står løvtræer, som er ved at fælde, kan det måske være deres gul-orange efterårsfarver, som skinner igennem, der hvor tågen er tyndest. Med den opløsning, som udsnitsbilledet har, mener jeg at kunne skelne individuelle trætoppe. Pletten er mistænkeligt cirkulær, men passer ikke i størrelse til at være en slags kamerarefleks.

    mvh Ole

     

    Starlink satellitter på rad og række

     Kære Rasmus, Jeg har fundet din e-mail på AU’s hjemmeside og tænker, at du ud fra dine referencer, måske kan hjælpe mig med mit spørgsmål. I morges stod jeg lidt tidligere op end sædvanligt - min søn vækkede mig, men han faldt i søvn igen. Jeg kunne ikke selv sove. Så jeg bryggede en kande kaffe og drak første kop på altanen. Næsten stjerneklart og meget mørkt. Perfekt vejr at se på lidt morgen-stjerner i. Efter et par minutter begyndte der at “løbe” en masse lysende, stjerne-lignende objekter henover himlen. Det var tydeligt at de alle fulgte den samme bue på himlen. De løb fra syd mod nord, cirka. Lysene lyste på samme måde som stjerner og havde ingen haler, som man ofte ser ex stjerneskud har. Der fløj mange, over 50, og de fløj nærmest i par efter hinanden. Jeg forsøgte at filme det med min telefon, men jeg havde ikke held til at filme, fordi der var så mørkt. Hvad kan det mon have været? Jeg læste forleden dag, at to satellitter var på kollisionskurs og tænkte, at det måske var vragresterne af dem jeg kunne se? Men kan det passe? Eller har det været en komet-storm af en art? Flot så det ud. Jeg håber du kan hjælpe mig. God aften, Med venlig hilsen Simon
     

    Kære Simon,

    Du skal takke din søn for muligheden for at være tidligt oppe. Det lyder som om du har været heldig at se Starlink satellitterne. De bevæger sig i "tog" over himlen efter hinanden og kan ses med det blotte øje. Det er et projekt fra amerikanske SpaceX der vil opsende flere tusinde satellitter der skal levere globalt internet. Læs mere her: https://en.wikipedia.org/wiki/Starlink

    Der findes hjemmesider hvor du kan se hvornår du igen kan tage ud og se dem. F.eks: https://findstarlink.com/

    Starlink er ret omdiskuteret (og kritiseret) af astronomer verden over, da de potentielt kan ødelægge mange astronomiske observationer, især når de mange tusinde satellitter er blevet opsendt.

    Mvh,
    Rasmus Handberg

    StarLink foto fra Jan, Kastrup

    Mere Starlink

    Hejsa. 

     I morges 16—okt—2020, kl 6:30 stod jeg og kiggede på flotte Orion... 
    Men.. Lige som jeg gjorde kiggede jeg længere ned.. Fra sydlig retning mod øst, ca... Ehm.. 30 grader? Kom mindst 14 "prikker" flyvende. Det ligner ikke det typiske Space x mønster hvor de er på række.. Nogle af dem var "off-center" 
     Har ikke rigtig kunne finde noget, om noget skulle ske.. Ved du/I det? :) 
     Uanset, så rigtig god weekend 
    Mvh

     Daniel

    Hej Daniel.

    Det er en række SpaceX satellitter, du har set. Efterhånden som tiden går efter opsendelsen driver de fra hinanden, og sendes op i en højere bane, og holder derfor ikke den pæne rækkefølge som lige efter opsendelsen. mvh Ole


    Uopklarede himmelfænomener fra Østjylland

    Hej

    Fredag aften den 14/8 2020 mellem ca. kl. 22.30 & 23.00 observerede jeg fra min stue et meget lysende (ild farvet) objekt på himlen, som jeg i første omgang tænkte var et fly, der skulle lande i Tirstrup Lufthavn. Så alligevel, blev jeg yderligere betænkelig og nysgerrig.. Objektet kom en fra sydvestlig retning og drejede nærmest i en nordlig retning, hvorefter objektet efter nogle sekunder forsvandt. (tænker brændte op)?

    Efterfølgende gik jeg ud på min terrasse, hvor jeg total overrasket kunne konstatere 2 eller 3 lignende objekter på række og med samme kurs. Objekterne forsvandt ligeledes efter nogle sekunder. Min tanker er, at der er tale om objekter, der gentaget brændte op, ved mødet med jordens atmosfære?

    Inden de seneste objekter forsvandt, fik jeg hidkaldt mine naboer, der nåede at opleve en del af dette fantastisk syn. Væsentligt, jeg fik vidner på, at vi sammen havde set noget ganske udsædvanligt på nattehimlen.

    Ca.1 minut efter, at det seneste ild objekt var slukket ned, var mine naboer og jeg tilskuere til endnu et fuldstændig mærkværdigt syn. Det vi observerede, var tre helt mørk kugler ( anslået 40 50 cm i diameter). Kugler der kom fra en nordvestlig retning, med kurs mod sydøst. Så ud som om kuglerne var dalende, med kurs mod jorden, og ikke langt over horisonten.

    Håber I kan hjælpe med opklaring af, hvad det er for fænomener, mine naboer og jeg har oplevet.

    På forhånd tak. Venlig hilsen Ole.

    Hej igen

    Igen observerede jeg tirsdag den 18/8 2020 kl. ca. 22.30 to ild lysende objekter på himlen. Begge kom fra sydvest med kurs mod nordøst. Især objekt nummer to, var ret så skræmmende. Objektet kom, set for mig, svævende ganske lavt på himlen og stærkt ild lysende. Da objektet var nærmest over min terrasse, skiftede objektet pludselig retning mod syd, hvorefter jeg fornemmede at objektet styrtede til jorden nærmest i min genbos baghave, og det i et rent ild spruttende fyrværkeri. En både fantastisk, med også et ganske skræmmende oplevelse. Efter det, som jeg opfattede som et styrt, forventede jeg lyden af brandbiler, selvom jeg da godt ved, at det jeg ser lige over min himmel, kan være ganske langt væk.

    Håber min oplevelse giver mening. Ser frem til en mulig forklaring fra jer specialister.

     Ole.

    Svar

    Jeg kan desværre ikke opklare dine observationer, men kan give en antydning af, hvad det måske er, du har set. Jeg har kontrolleret, om der er indkommet observationer fra samme tidspunkt og område til Ildkuglecentralen, SUFOIs rapportcentral og en central, som registrerer satellitundergange, men uden resultat. 

    14.8 2020 kl 22:30-23:00
    Jeg kender kun til fly, som kan dreje på himlen, som du beskriver - med mindre det, du mener, er, at I først ser objekterne i sydvestlig retning, og at de bevæger sig i en lige bane på den vestlige himmel, og forsvinder i nordlig retning. Hvis det sidste er tilfældet, kan der være tale om nogle meteorer, hvor en meteoroide er brudt op på vej imod Jorden, og I så ser tre af stumperne på rad og række.
    De mørke kugler har jeg ikke noget bud på. Det er ikke et astronomisk fænomen ihvertfald.
    18.8. 2020 kl ca 22:30

    Hvis der igen her er tale om et objekt, som skifter retning, kan der kun være tale om et fly (eller eventuelt en drone, noget fyrværkeri eller en fugl, men det passer ikke med resten af observationen). Det er ikke et astronomisk fænomen efter beskrivelsen, og heller ikke noget, som har med satellitter at gøre, så desværre kan jeg ikke hjælpe dig videre med en opklaring. OJK


    Saturn og Jupiter fra København

    Tog dette foto 29. juni 2020 omkring 02:30 i København mod syd/sydvest. Er det Saturn og Jupiter ?? 

    Mvh Christian

    Svar:  Ja!


    Hej Ole.

    Jeg har her til aften været ude at gå med hunden og bemærkede et kraftigt lysende objekt på himlen kl 23.18.
    Objektet kom fra en nordøstlig retning i retning mod vest. 
    Objektet havde fart på og det så ud til det mistede højde.
    Objektets hale var gul og det pudsige var at objektets farve var mintgrøn, næsten neon grøn. 
    Jeg har aldrig tidligere set noget lignende og det var bestemt ikke et "stjerneskud" da dette objekt var i atmosfæren. 
    Har i observeret noget på dette tidspunkt og i givet fald hvad? 

    Mvh Brian

    Hej.

    Der er ikke indkommet andre rapporter på det nævnte tidspunkt, søndag den 12. juli 2020 klokken 23:18.
    Som du beskriver objektet kan det være et stjerneskud eller en satellitundergang. Det afhænger af, hvad du mener med “havde fart på”. Hvis det var synligt i få sekunder, vil det nok have været et stjerneskud. Satellitstumper vil være synlige i halve eller hele minutter. I begge tilfælde kan der udmærket være farver på, som du har oplevet det. Det afhænger af, hvilke grundstoffer, som objektet består af.
    Din bemærkning om, at dette objekt var i atmosfæren forstår jeg ikke. Både stjerneskud og satellitundergange lyser op fordi de med stor hastighed bliver opvarmet på vej igennem atmosfæren. Udenfor atmosfæren kan de ikke ses med mindre Solen skinner på dem, og det har ikke været tilfældet på det tidspunkt af aftenen.

    Venlig hilsen

    Ole


    Flere Starlinksatellitter fra Blåvand og andre steder

    I Blåvand, hvorfra dette skrives, er stjernehimlen meget klar. Stjernerne står hvor de skal, men to aftener i træk har jeg ved 23-tiden set noget der ligner stjerner men som ikke er det, for de bevæger sig over himlen fra sydvest til og videre ind over land mod øst. Først tænkte jeg, at det var højtflyvende fly, men det er det ikke. Der er ingen lyde forbundet med dem. Forleden varder syv i række med nogenlunde same afstand. Smukt, men skræmmende. 

    Hvad er det jeg har set?

    Venlig hilsen Egon

    Hej Egon. Du har set nogle få af StarLinksatellitterne, som for tiden opsendes i sæt af 60 ad gangen. I nogle uger efter opsendelsen følges de ad og kan ses med det blotte øje. Det mest skræmmende ved dem er nok at de ødelægger nattehimlen for astronomer og andre naturelskere. mvh Ole


    Kære Ole Knudsen

    Her til aften ville jeg som så ofte før nyde synet af ISS-rumstationen, da den kom forbi omkring kl. 21.45.
    Samtidig fik jeg øje på en række satellitter, som kom i samme bane med ca. samme afstand. De blev ved at komme i ca. 15-20 minutter. Der var 5 synlige satellitter ad gangen. En lang række efter hinanden.
    Kan det være satellit-toget , jeg har set? Eller ..?
    Venlig hilsen

    Else

    Kære Else.

    Du har helt ret. Du så nogle af de StarLink-satellitter, som hører til serie 4, opsendt 17. februar.
    Satellitter fra den samme serie vil være synlige i aften fra klokken cirka 20:30 til omkring midnat.

    Du kan selv følge satellitpassager for eksempel på hjemmesiden heavens-above.com

    Hej Tv2øst - videresendt til IFA via DMI


    Godt nytår
    Vi var et selskab på 14 mennesker der i går holdt nytårsaften i Nakskov
    Omkring kl.18.45 fik vi øje på et mærkeligt fænomen på himlen der kom omkring 40 til 50 stjernelignende lys kugler på en lige linje hen over himlen med lige stor afstand bortset fra ca 4 stk, som var med lidt kortere afstand. Det var som perler på en snor, som forsvandt efter hinanden nøjagtig samme sted. Vi er helt sikre på at det ikke var fly eller fyrværkeri. Har i evt. kendskab til om flere har oplevet dette? Eller kan I hjælpe med at afklare fænomenet?  
    Det var desværre ikke muligt at fotografere det. 

    Mvh. Bjarne

    tilsendt fra DMI:

    Stribe af lys pletter bevægede sig henover os. 

    Vi kan ikke finde ud af hvad det er.
    Blev ved med at komme i den samme linje i ca 10 minutter og forsvandt så. 
    Nogle ideer om hvad det er ?
    Mvh Jan

    Venus på himlen igen

    Ask Astro Spørgsmål om et himmelfænomen observeret fredag 27-3-2020 kl. 21.36

    Min hustru og jeg observerede på tidspunktet først månen cirka stik vest et stykke over horisonten, hvilket er usædvanligt i forhold til, hvad vi plejer at se.
    Efterfølgende så vi en stjerne oven over månen (se de to første billeder vedhæftet - taget med et kamera med både optisk og digitalt zoom)
    Da vi ikke var sikre på, om det var en stjerne og ikke en satellit, zoomede vi yderligere ind på stjernen/satellitten (billede 3 og 4).
    Vi så, at  objektet havde mange farver, så vi vil gerne høre, om farverne skyldtes det digitale zoom eller om det slet ikke er en stjerne.
    Vi vedhæfter som billede 5 et “nærbillede” (zoom + fremhævet ved beskæring) af månen, som “ligger ned”.
    Vi håber at I kan hjælpe os med nogle svar.

    Med venlig hilsen Jess

    Jess m frue.

    Den klare “stjerne” er planeten Venus, og I kan se den og Månen også i aften. 
    Farverne skyldes især brydningseffekter i kameralinsen, men atmosfæren kan også bidrage en smule. Venus er rent hvid. 

    De satellitter, som kan ses med det blotte øje bevæger sig altid roligt hen over himlen.  De står aldrig stille. 
    Venlig hilsen Ole


    Hej Ole

    Jeg har længe tænkt over om den klare stjerne vi kan se på den danske nattehimmel lige nu er en Stella Nova? Ifølge kompas ligger den ca. 30° høj mod vest. Men den er ikke svær at få øje på. Den skinner klarest på himlen

    Jeg kunne godt tænke mig noget mere info på den, da min stjernekikkert ikke er kraftig nok. Mvh Nicolai

    Det er planeten Venus. mvh. Ole


    Hej Ole. Jeg håber det er okay vi kontakter dig her. marts 2020

    Min kæreste og jeg har i den sidste uges tid - hvis ikke to efterhånden - lagt mærke til et meget kraftigt hvidt/gulligt lys på himlen her om aftenen, når der er helt mørkt. 
    Objektet bevæger sig ikke rigtig, som et fly el.lign., men fra aften til aften kan den stå mere til højre eller til venstre end aftenen før, når vi ser den fra vores altanvindue af. Jeg vil sige at den står ca. 40-45 grader over horisonten.
    Vi bor i Bolbro i Odense V og det er mod vest / nordvest vi ser den på himlen.
    Jeg faldt over dette spørgsmål, som du havde besvaret:
    og da vi efterhånden er blevet så nysgerrig, tænkte jeg at du måske kan svare på, om det er det samme vi oplever? 

    Vh Birgitte

    Hej Birgitte. 

    Det er planeten Venus, som er særligt klar for tiden. Nyd den!


    Hvis ikke det var Rudolf, hvad var det så

    Hej. Jeg er dansk og bosat i Norge. I går var vi på julefest og som I kan se på billedet tog jeg billeder af julemanden, som ankom i kane. Da vi kom hjem så vi lysstregen på himlen. Det er et såkaldt livephoto, som har lidt bevægelse hvis man holder fingeren på billedet. Da ser man at det ligner et stjerneskud. Er det det? Vi synes selvklart at det vil være fedt om det var, mtp julemanden osv. mvh Søren, Tranby, Norge.

    Hej Søren. Det er jo ærgerligt, at striben ikke er rød, for så havde vi jo forklaringen: Rudolfs Næse under indflyvning - men jeg har en mistanke om, at det er noget andet under indflyvning; et fly. Kan du oplyse hvor du befandt dig, og i hvilken retning billedet er taget?

    Så har jeg fået plukket de to enkeltbilleder ud fra live photo-videoen (vedføjet). Der er ikke spor af objektet på de efterfølgende billeder; ingen røgstribe eller andet, som det somme tider forekommer ved meteorer. At lyset kun forekommer på to af billederne, betyder, at det har været endog meget hurtigt; meget hurtigere end et fly. Der er cirka 30 billeder i alt, og ifølge Apple varer disse optagelser 3 sekunder, så det betyder, at enkeltbillederne varer ca 1/30 sekund. På den tid har lyset altså nået at bevæge sig et godt stykke hen over himlen, hvis vi antager, at der har været tale om en lyskugle. På det sidste billede ser man, at lyset forsvinder bag en sky til venstre, så det har med sikkerhed været noget, som har været højt oppe - ikke en refleks eller lignende. Så mit bedste bud er en meteor, som har været ganske klartlysende. Julemanden og slædeføreren når ikke at reagere, men de har også deres opmærksomhed på børnene.
    Jeg har kontaktet det norske meteornetværk for at høre, om de har yderligere observationer.

    mvh Ole


    Lilla skær over Øresund lyskaster

    Hej
    Den 23/10  kl6.15 om morgen var der et lilla lys over Øresund imellem Helsingør og Helsinborg... ved I hvad det er?

    Bettina.
    Det lille lysskær, som du har fotograferet er så vidt jeg kan vurdere genskæret fra en lyskaster, som oplyser undersiden af skyerne i et område. I betragtning af farven og datoen kunne jeg gætte på, at det har noget at gøre med efterårsferie og fejring af Halloween. 
    Jeg har ikke kunnet finde andre observationer end din, eller oplysninger på google, som fortæller om sådant et arrangement, men jeg har ikke brugt meget tid på sagen. Måske kan du finde noget i den lokale annonceavis, hvis du har gemt den.

    mvh Ole


    Blinkende himmellys

    Hej O J Knudsen
    Hen mod kl. 23 den 24. august 2019 så jeg fra en position på Reersø et stationært og noget uregelmæssigt blinkende (frekvens og styrke) objekt i Cygnus (mellem delta og eta). Max. styrke som de større stjerner i Cygnus. Ved ikke hvornår det begyndte, men min observation varede nok mellem 5 og 10 minutter.
    Mange fly, satellitter og stjerneskud har jeg set gennem årtier, men aldrig et stationært objekt, der blinkede på den måde. Det undrer mig, hvis ingen professionelle er eller er blevet bekendt med dette objekt, ikke mindst i betragtning af, hvor mange der så meteoren over Slesvig for nylig. Så måske du er bekendt med noget om det? Internetsøgning har ikke givet nogen forklaring, og Planetariet vidste ikke noget. På forhånd tak!
    Mvh Ole C

    Hej Ole C.

    Det lyder da spændende.  Jeg har lige været mine kilder igennem efter supplerende observationer, men uden held. Jeg har et skud i tågen, men ikke nogen forklaring, desværre.
    Hvis du er totalt sikker på, at objektet var fuldstændigt stationært, eller evt ‘fulgtes med’ stjernehimlen kan mit forslag ikke bruges, men jeg har tidligere selv set noget lignende, og den gang var forklaringen en russisk løfteraket brugt til Molniya-vejrsatellitopsendelse. Disse satellitter bevæger sig i stærkt aflange baner med stor hældning til ækvator, fordi de skal stå næsten stille i længere tidsrum over høje breddegrader, hvor de geostationære satellitter ikke er effektive. Et uregelmæssigt hvirvlende rakettrin i (næsten) samme bane vil opføre sig, som du beskriver, når det fanger sollyset under rotationen, og over 5-10 minutter vil det ikke flytte sig væsentligt i forhold til stjernerne, hvis det er langt ude.

    mvh Ole


    Missiltest fra Vandenberg AFB set fra Stillehavet

    Kære DMI,  - og derfra videresendt til IFA

    Offshore Supply skibet, Mærsk Transporter, ligger I Stillehavet og arbejder med The Ocean Cleanup, som forsøger at udvikle et passivt flydende system, der kan indsamle plastisk.

    Tidligt fredag morgen, lyste horisonten op med et blåligt lys midt på Stillehavet. Der var bælragende mørkt før og efter fænomenet, på nær den klare stjernehimmel.

    Fra horisonten, fløj et objekt ind over skibet fra vest mod øst. (se andet billede) 

    Vi kunne ikke se selve objektet, men en lyskegle, der bevægede sig ind over himlen. I de få minutter objektet passerede, blev lyskeglen af og til brudt op, og delte sig i to tilsyneladende perfekte spiraler, som bevægede sig væk fra centrum.

    Vores bedste bud er, at vi har været heldige at se en komet. Kan I gøre os klogere på hændelsen?

    Detaljer om observationen ses nedenfor:

    Observeret 

    - 06.09.2019, 05:55 UTC -7 / 12:55 UTC

    - Position 35deg13.5N - 143DEG10.0 WGS84

    - Tilsyneladende ét objekt flyvende i østlig retning

    Venlig hilsen, 
    Nikolaj
    2. Styrmand, Mærsk Transporter

    Kære Nikolaj.

    Nej, det var ikke en komet!  Det er en raketopsendelse, og jeg arbejder ihærdigt på at finde ud af hvilken, men jeg synes, I skulle have svar så hurtigt som muligt.
    Ved natopsendelser af raketter ses udstødningen fra motorerne på lang afstand, og når en flertrinsraket kobler de første trin fra vil man ofte af sikkerhedsgrunde dumpe eventuelle rester af brændstof og iltningsmiddel fra tankene. Hvis det dump sker højt i atmosfæren bredes gasserne ud i en sky, hvis facon er bestemt af rakettens konstruktion, bane og højde. I stor højde vil gasskyen kunne blive ramt at direkte sollys, og/eller gasserne ioniseres, så de lyser op af sig selv.
    På Nikolajs flotte billede ses udstødningen fra det aktive rakettrin ved "fingeren", og det kan ganske rigtigt godt ligne en komethale. Det store lysende felt under er fra gasskyen, og det har været ganske lysstærkt, som man kan se af reflekserne i vandet. Og lyskilden befinder sig højt, idet man ser skyer i mørk silhuet nede imod horisonten.
    Kometer opfører sig anderledes. Det er jo himmelobjekter, som befinder sig millioner af kilometer borte, og selvom de bevæger sig i banen omkring Solen med hastigheder i størrelsesordenen 50 km/sek, så vil vi ikke her fra Jorden se dem "suse" hen over himlen. De står næsten stille. Kun med astronomiske teleskoper kan man se, at de bevæger sig ganske langsomt i forhold til stjernerne, og en komet vil typisk natten efter ses at have bevæget sig en smule i forhold til stjernerne natten før - og så "drejer" hele himlen inklusive kometen sig jo i løbet af natten på grund af Jordens daglige omdrejning.
    Jeg kan endnu ikke sige noget om, hvorfra opsendelsen er sket, som som nævnt er det ikke en civil opsendelse af satellitter eller forsyninger for eksempel til rumstationen ISS. USA har en opsendelsesbase på øen Kwajalein, og jeg ville formode, at der også ved militære opsendelser vil blive udsendt varslinger til luft- og skibsfart, men dem har jeg ikke adgang til.  Jeg vender tilbage, hvis jeg finder ud af yderligere, og I er under alle omstændigheder meget velkomne til at henvende jer en anden gang både fra Mærsk og fra DMI.

    mvh Ole


    En skygge over Månen - eller ER Jorden flad

    Kære Ask Astro

    Søndag eftermiddag kl 16.30 betragtede vi den flotte fuldmåne fra et hus på landet udenfor Næstved. Den var på det tidspunkt kommet op over dis og skyer og stod helt klart. 
    Over 1 minuts tid bevægede en skygge sig ind over månen. Vi troede det var måneformørkelse. (Men den var jo først følgende morgen). 
    Skyggen dækkede månen præcis som ved en formørkelse, men da skyggen dækkede ca halvdelen af månen, begyndte det at lysne igen i den side, skyggen kom fra. 
    Skyggen var altså ikke rund, men firkantet/krum. Den dækkede månen i ‘højden’ men altså ikke ‘på langs’. Der var ikke andet at se på himlen omkring månen. 
    Skyggen bevægede sig over månen og var som nævnt væk efter ca 1 minut. 
    Det lykkedes os at få et par fotos af det. De er dog noget uskarpe. 
    Kan I forklare os, hvad der kastede den skygge? 
    Med venlig hilsen og på forhånd tak
    Clarissa

    Hej Clarissa.

    Ja, det kan jeg da:  Det er enten det endelige bevis på, at Jorden ER flad, og derfor kaster en skygge som denne her ved måneformørkelse, eller, mere sandsynligt, kondensstriben fra et højtgående fly, hvor I på grund af disen ikke har kunnet se resten af striben.
    mvh Ole