Aarhus Universitets segl

Billeder taget ved Ole Rømer-Observatoriet

Denne side indeholder en række billeder, som er taget ved Ole Rømer-Observatoriet, enten med 50cm eller 28cm teleskopet og CCD, eller med almindelige kameraer. Klik på billedet for at se det i fuld størrelse (de store billeder er på 100-360Kb).

Billedet er taget af: Mads Fredslund Andersen

Billedet herover med de to 11" teleskoper er taget den 1. juni 2009. Læg mærke til den lille hvide prik midt på den blå himmel - det er en Iridium Flare - en radiator på en satellit, som reflekterer sollyset.
Mads Fredslund Andersen.

Nedenstående to billeder af henholdsvis Månen og Saturn (med de 3 måner), er taget af Mads Fredslund Andersen den 2. juni 2009. Mads har holdt sit eget lille Canon kamera foran enden af teleskopet (okularet).

MånenSaturn - med 3 måner

Saturn

Billedet til venstre af Saturn er taget den 1. februar 2005 med det ene 11" teleskop og webkamera. En Barlow linse blev benyttet til forstørrelse, foruden nøjagtig fokusering og opliniering af teleskopet. De 50Gb data blev reduceret af programmet Registax version 3.0.1.22, hvilket resulterede i dette billede.
Jakob Matthiesen.
Jupiter

En tilsvarende optagelse, men under knapt så gode forhold, blev taget af Jupiter d. 12. april 2005. Jupiter stod 30° over horisonten og seeingen var omkring 3". Dog fremtræder nogle detaljer, som ikke kan ses direkte i teleskopet.
Jakob Matthiesen.

Hale-Bopp

Billedet af komet Hale-Bopp er taget den 28. marts 1997. Det er taget med en 180mm telelinse, blænde 3.5 og 1600 ASA film. Eksponeringstiden var 30 sek. Læg mærke til, at der kan ses stjerner igennem kometens støvhale, samt den blå ionhale.
Anders Traberg Hansen.

Hale-Bopp

Billedet er taget den 11. april 1997. Det er taget med en 400 ASA Kodak diasfilm. Eksponeringstiden var 130 sek. Kometen står i stjernebilledet Perseus. Til højre for kometen Hale-Bopp ses den klare blå variable stjerne Algol.
Anders Traberg Hansen.
Hale-Bopp Hale-Bopp over Ole Rømer-Observatoriet. Optaget af den 6. april 1997 med en 180 mm telelinse og blænde 3.5. Filmen var en 800 ASA Fuji film, og eksponeringstiden var 90 sek.
Kim Lang.

Hale-Bopp

Hale-Bopp over Ole Rømer-Observatoriet, oplyst af blitz. Optaget den 6. april 1997 med en 180 mm telelinse og blænde 3.5. Filmen var en 800 ASA Fuji film, og eksponeringstiden var 90 sek.
Kim Lang.

Hale-Bopp

Dette billede af Hale-Bopp er taget med ORO's 50cm teleskop den 10. marts 1997. Billedet er en forstørrelse af de centrale dele af kernen. Ud fra kernens venstre side ses tydeligt en jet (Den tynde gule streg i det grønne felt). Længere ude ses lag fra tidligere jets. Billedet er vist i falske farver, samt skaleret logaritmisk.
Jakob Matthiesen.
De følgende tre billeder er taget med observatoriets 50cm teleskop i løbet at et par nætter i begyndelsen af april 1997. Billederne er eksponeret i ca. 5 min. per farve. Hvert farvebillede er lavet ved at optage objektet i hhv. et rødt, grønt og blåt filter. Herefter er farverne blevet justeret, og billederne lagt sammen til et farvebillede.

M27 M27 er en planetarisk tåge i stjernebilledet Ræven. M27 er en ældre stjerne, som er ved at dø. I den forbindelse har den smidt de yderste lag af stjernen ud i det interstellare rum. Tilbage er en hvid dværg, som se midt i billedet.
Kim Lang.

M64

M64 er en smuk spiralgalakse i stjernebilledet Berenikes Hår.
Kim Lang.
M82 M82 ligger i stjernebilledet Ursa Major (Store Bjørn). Det er en irregulær galakse. Galakserne M81 og M82 udgør et par, og de ses således ofte afbildet sammen.
Kim Lang.