Aarhus Universitets segl

Ole Rømer-Observatoriet

Ole Rømer-Observatoriet
Observatorievej · 8270 Højbjerg 
Bestilling af rundvisninger sker på Steno Museet · Telefon 871 55415



Da Århus byråd i 1909 vedtog at bygge observatoriet indgik det i beslutningen, at "Observatoriet stilles i undervisningens tjeneste". I dag - mere end hundrede år senere - foregår der stadig undervisning i den nu fredede bygning. Mange astronomistuderende ved Aarhus Universitet får deres første erfaringer med observationel astronomi ved observatoriets teleskoper, foruden at forskere benytter de fine faciliteter. Observatoriet er åbent for offentligheden fra oktober til april, hvor der hver måned er ca. 15 forevisninger. Tilmelding skal ske til Steno Museet på tlf. 871 55415. Østjyske Amatør Astronomers klubmøder foregår her, og Folkeuniversitetet i Århus afholder aftenkurser på Observatoriet for alle interesserede i astronomi.

  • De offentlige forevisninger starter til oktober - husk at tilmelding er nødvendig
  • Bemærk, tilmelding er ALTID nødvendig. Vi har heldigvis mange gæster - omkring 3.000 hvert år, så der kan være optaget mange af aftenerne. Kontakt derfor altid Steno Museets billetsalg på 871 55415 for at få oplyst, om der er ledige pladser på en given dato. Forevisningerne starter normalt klokken 19:00 eller 20:00 alt efter hvornår det bliver mørkt.
  • I skolernes vinter- og efterårsferier har vi udvidet programmet, så der hver aften inklusive i weekenderne omkring ferierne er forevisning både klokken 18:00 og 20:00. Så kan de mindste også være med.

ORO 50cm teleskop er renoveret (1.7.2013)

Efter et langt tilløb har 4 studerende fået liv i 50cm teleskopet på ORO bygget i 1960 på Brorfelde observatoriet. De første billeder er af kuglehoben M 13 og den planetariske tåge M 27. Med søgekikkerten kan man også tage udmærkede billeder, som man ser på mosaikbilledet af Månen.

Projektet er gennemført på basis af en bevilling fra IDEAS programmet ved IFA til de fire studerende: Tilo Planke, Jonas Refsgaard, Simon Holmbo og Lasse Haahr-Lillevang. De har opbygget et nyt styresystem på basis af en første, tidlig version og tilføjet central kontrol af fokusbevægelse, kuppelrotation og filterhjul. Desuden er der monteret to nye CCD kameraer på hoved- og søgekikkert (se billederne, klik for stor version).