Aarhus Universitets segl

Undervisning

(This page is in Danish, only.)

Projekter

Vi udbyder hovedsageligt projekter indenfor eksperimentel kernefysik og de naturlige naboområder, især nuklear astrofysik. Vi arbejder dels med kernereaktioner af stabile kerner ved acceleratorer i kælderen her, dels med både henfald og reaktioner med kortlivede radioaktive kerner ved acceleratorcentre rundt om i verdenen (ofte CERN, men også andre center i og udenfor Europa). Der er eksempler på opstillingerne og fysikken nederst på siden. Speciale- og PhD-projekter vil normalt være knyttet direkte til et igangværende forskningsprojekt, mens bachelorprojekter kan have mere varierede emner. Der er desuden mulighed for store eksperimentelle øvelser, der vil forgå ved acceleratorerne her.

Projekter vil typisk indeholde de følgende komponenter:

  • Opsætning af detektorer
  • Udførsel af eksperimenter
  • Analyse af data

Der er mulighed for at du selv kan tilpasse projektet alt efter om du er til detektorer, computer-analyse eller teori.

Selv om hovedparten af projekterne i gruppen ligger indenfor kernefysik har vi også haft bachelorprojekter indenfor for eksempel kosmiske stråler (Hans) og akustik (Karsten) og har tidligere hjulpet med projekter på alle niveauer i medicinsk fysik.

Undervisning

Vi står for forelæsninger i Kerne- og Partikelfysik og i Kernefysik 2 samt eksperimentelle øvelser fra tredje år og statistisk dataanalyse på første år. Derudover har vi gennem tiden undervist i nuklear astrofysik, detektorfysik, akustik, medicinsk fysik, videregående statistiske metoder og studiekredse i bl.a. QCD. Hvis du har ideer til andre emner indenfor kerne- og partikelfysik m.m. så kig forbi og spørg !

Nogle eksempler på vores eksperimenter

Vi arbejder med alle led fra at udvikle ideer til eksperimenter, udvikle nye eksperimentelle opstillinger eller blot justere og finpudse dem (og der hører både acceleratorer, detektorer og datatagnings elektronik med her), forarbejde og analysere data (ind i mellem må man udvikle nye analyse-metoder...), til at sammenfatte resultaterne i artikler / foredrag / specialer og phd-afhandlinger.

IFAs 5 MV accelerator Miniball set-up på ISOLDE/CERN

Til venstre 5 MV acceleratoren på IFA, til højre en opstilling på ISOLDE/CERN til at måle kernereaktioner med radioaktive kerner.

Kernefysikgruppen i 2015 i IFAs kælder, 5 MV acceleratoren er til højre (bag Morten Lund), detektoropstillingen i kammeret foran Alan Howard...

En opstilling til et henfald-eksperiment på ISOLDE faciliteten på CERN, de radioaktive kerner kommer i en beamlinje fra baggrunden (til højre), opsamles midt i en opstilling med Si-strip-detektorer (de blanke 5x5 cm enheder som ses i billedet til venstre). Henfaldet giver ladede partikler, der detekteres i Si-detektorerne, samt gamma-stråler, der detekteres i de store Ge-krystaller der ses på det store billede.

Vi arbejder tit med fler-partikel henfald. For 3 partikler beskrives de simplest i et såkaldt Dalitz plot, defineret meget hurtigt i det første billede - det andet viser resultatet af et reaktionseksperiment lavet på IFA hvor en tilstand ved 16.6 MeV i 12C henfalder til 3 alfa-partikler (derfor symmetrien). Fordelingen af henfaldene afhænger af symmetrier, af kvantetal og bredder af tilstandene mm.

Opstilling til et henfalds-eksperiment udført i Finland (i Jyväskylä) i august 2020. Den lukkede kube med fladkablerne er Si-strip-detektorer (som ovenfor), den indsættes i et rør der kobles på beamlinien hvor der er plads til at montere Ge-detektorer udenfor (på billedet ser man især alle kablerne der går fra detektorerne til datatagnings-elektronikken).