Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Nyheder

12.03.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Gamle fisk snyder arkæologer

Arkæologer er afhængige af præcise dateringer af deres fund. Kulstof-14 datering er et populært redskab til dette formål. Men ny forskning viser, at den er mere kompliceret end hidtil troet: Hver gang vores forfædre har tilberedt og spist fisk, har de 'opstillet' en fælde for dateringsfolket.

12.03.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Den mørke side af universet

Mystiske mørke partikler farer rundt i universet. De er næsten usynlige og de findes i et ufatteligt antal. Selvom vi har fundet bevis på deres tilstedeværelse, er der stadig mange ubesvarede spørgsmål, der kan have betydning for vores forståelse for universets skabelse.

12.03.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

De 'danske' meteorer

I februar i år blev vi alle mindet om, at vi er lidt af en skydeskive for himmellegemer, da en stenmeteor ramte Jorden ved Uralbjergene. Herhjemme er vi også blevet ramt fra tid til anden af mindre meteoritter gennem tiden.

20.02.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Universets – foreløbigt – mindste planet er fundet!

Et internationalt forskerhold har analyseret målinger fra Kepler-satellitten og fundet den mindste planet, man endnu har registreret i Universet. ’Stellar Astrophysics Centre’ på Aarhus Universitet har deltaget i arbejdet med at finde og karakterisere den lille planet, der er på størrelse med vores Måne.

15.02.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Nyt accelerator-anlæg på vej til Aarhus

Aarhus Universitet har skrevet kontrakt på en ny tandem-accelerator til kulstof-14 dateringscenteret. Anlægget bliver et af de mest avancerede i verden indenfor sin kategori.

15.02.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Derfor tager det lang tid at komme sig over sene-skader

Det kan være et langt og smertefuldt forløb at komme sig over skader på sener. Ved at kombinere 1950’ernes atomprøvesprængninger med vævsprøver og moderne teknologi, afslører et forskningssamarbejde mellem Aarhus Universitet og Københavns Universitet nu, hvorfor helingsprocessen er så langsommelig.

08.02.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Nordic Physics Days 2013

12.-14. juni 2013 i Lund

07.02.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Er ’mørkt stof’ blot en dårlig undskyldning?

Vi ved kun med sikkerhed, hvad fem procent af universet består af. Resten kan vi ikke med fuldstændig sikkerhed redegøre for i på nuværende tidspunkt. Men vi er på vej mod nye dybe erkendelser om de fundamentale naturlove og om konkret viden om det, der kaldes ’mørkt stof’. Professor Steen Hannestad fra Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus…

23.01.2013 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Fysikbøgernes banemand?

Vi står på tærsklen til at opnå konkret viden om en af universets mest eftersøgte bestanddele: Antistoffet. Efter flere års ihærdigt arbejde, har AU-fysikeren Jeffrey Hangst nu reelt mulighed for at blive den første forskningsleder, der foretager præcisionsmålinger på antibrint nogensinde. Han modtager det prestigiøse Advanced Grant fra ERC.

20.12.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Aarhus udpeget til at huse nationalt center for partikelterapi mod kræft

Et enigt internationalt ekspertpanel peger på Aarhus som det bedste sted at placere et nationalt center for partikelterapi til kræftpatienter.

17.12.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere

Værkstedskursus

Der afholdes tegne- og værkstedskursus i uge 3 og uge 4, 2013. Kurset varer en uge, i alt 37 timer.

11.12.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Mysteriet om vores farvesyn

Det er én eneste molekyle-type i øjet, der giver os mulighed for at se alverdens farver. Molekylet kaldes ’retinal’, og det er et af de hurtigste i naturen til at reagere på lyskvanter – hvorfor forstår vi egentlig ikke særlig godt. Et nyt forsknings¬projekt skal nu for første gang kortlægge, hvordan øjets farveabsorption rent faktisk fungerer.…

04.12.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere

Astronomer inspirerer til stjernekunst

Billedkunstneren Dorthe Dahlin har skabt en dør til Klosterkirken i Aalborg med en helt original fortolkning af Bethlehemsstjernen. Inspirationen har hun blandt andet fået fra to astronomer på Aarhus Universitet.

27.11.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Spørg Institut for Fysik og Astronomi

Hvorfor er himlen blå? Hvad er status på kvantecomputeren? Hvor er det koldeste sted i verden? Hvad var der før ”Big Bang”? Det er blot nogle af de mange spørgsmål, du kan få svar på fra forskerne på Institut for Fysik og Astronomi.

22.11.2012 | Medarbejdere, Offentligheden / Pressen, Institut for Fysik og Astronomi

Et stof drømme er lavet af

En helt ny klasse af materialer har de sidste år taget fysikkens verden med storm og er et af de helt varme emner i den internationale forskningsverden. Professor Philip Hofmann skal nu forsøge at løse mysteriet om topologiske isolatorer – et stof, der kan vende op og ned på fremtidens teknologiske udvikling.

19.11.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere

Nordboerne i Grønland mæskede sig i sæler

For 500 år siden forsvandt vikingernes efterkommere, nordboerne, pludselig fra Grønland. Der hersker stor mystik om deres forsvinden – både katastrofer, klimaforandringer og manglende tilpasningsevner til de barske grønlandske forhold har fået skylden. Nu viser et dansk-canadisk forskerteam, at det norrøne samfund ikke gik til grunde, fordi det…

13.11.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Kolde atomer – varme emner

En international konference arrangeret af og for unge fysikere skabte synergi mellem den næste generation af europæiske topforskere. Dermed er der nu skabt stærke europæiske bånd, der kan komme fremtidens forskning til gode.

23.10.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere

Næste forskergeneration samles på AU

To unge forskere på Institut for Fysik og Astronomi har nu inviteret nogle af de fremmeste europæiske talenter indenfor ’kold fysik’ for at skabe et netværk, der kan komme fremtidens forskning til gode.

11.10.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

IFA IDEAS-bevilling til fire kandidatstuderende.

Fire kandidatstuderende, Tilo Planke, Lasse Haahr-Lillevang, Simon Holmbo og Jonas Refsgaard, modtager 40.000 kr. fra IFA IDEAS til indkøb af et CCD-kamera til et teleskop på Ole Rømer Observatoriet.

08.10.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Klimaændringer på dagsordenen

Jesper Olsen, Institut for Fysik og Astronomi og Mads Faurschou Knudsen, Institut for Geoscience, har sammen med en kollega fra England forsket i ændringerne i Den Nordatlantiske Oscillation over de sidste 5.200 år, og deres resultater kan nu læses i Nature Geoscience – Letters.

05.10.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

På kanten af en kulrevolution

Med samfundets hastigt stigende behov for hurtigere og mindre elektroniske teknologier, har grafén vist sig som den oplagte løsning. Men vidunderstoffet er stadig i et relativt nyt forskningsfelt, der kræver en del arbejde, før det får tilpas høj brugbarhed. Et internationalt forskningsprojekt under ledelse af en Aarhus-fysiker ...

04.10.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Overskrift: Sådan så vejret ud for 5.200 år siden

Forskere kan nu afsløre, hvordan vejret i det nordatlantiske område har ændret sig gennem de sidste 5.200 år. Dermed kan de se mere end 4.000 år længere tilbage i tiden end hidtil muligt. Resultatet er netop offentliggjort i det prestigefyldte tidsskrift Nature Geoscience.

02.10.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Imponerende høst af Sapere Aude-bevillinger til Institut for Fysik og Astronomi

Bjørk Hammer modtager topforskerbevilling, mens Aurelien Roman Dantan og Maximilian Stritzinger modtager forskningslederbevillinger.

02.10.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere

Overfladefysiker får topforskerbevilling til udvikling af fremtidens katalysatorer

Bjørk Hammer modtager 12 millioner fra Sapere Audes topforskerprogram. Bevillingen støtter udvikling af selektive katalysatorer, der kan gøre biokemiske produkter billigere i fremtiden.

25.09.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere

Bygger verdens stærkeste computer

I en kælder under Aarhus Universitet er en forsker lige nu ved at lave noget af en computer. En computer, der hvis den engang kommer til at virke, vil blive kraftigere end alle nuværende computere i hele verden - tilsammen, vel at mærke. Jacob Sherson, adjunkt på Institut for Fysik og Astronomi, medvirkede i P4, 25. september 2012.

21.09.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

IFA Skovtur

The traditional annual IFA "Skovtur" (fieldtrip) will thiS year take place Thursday the 11th of October.

14.09.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Historien om alting

Fysikere har længe haft svaret på Shu-bi-duas spørgsmål om, hvad man mon er, før man bli’r til. ’Man’ er stjernestøv. Videnskaben ved i grove træk, hvordan stjernestøvets grundstoffer skabes, men de første skridt i opskriften er dårligt kendte. Det har en fysiker på Aarhus Universitet nu fået mulighed for at finde frem til med en bevilling fra EU.

11.09.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

En flot dag i ASTRIDs tegn

Mens de danske medier i løbet af dagen brugte vendinger som ”forskere i flikflak af begejstring” og ”verdens ultimative forskningsmaskine”, samledes godt over 100 mennesker i kælderen under Institut for Fysik og Astronomi for at indvie den nye partikelaccelerator, ASTRID2.

11.09.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

ASTRID-timeline

ASTRID2 er det nyeste skud på stammen, når man taler om den mest alsidige og spektakulære teknologi indenfor forskningsverdenen i Danmark, såvel som på den internationale forskningsscene.

10.09.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Aarhus Universitet indvier den ultimative røntgen-kilde

Når Aarhus Universitet i dag indvier den nye partikelaccelerator, ASTRID2, markerer det et kvantespring for de muligheder, forskere har for at opnå fundamental viden om de mindste og måske vigtigste bestanddele af os selv og verden omkring os.

07.09.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere

Ny IT-studentermedhjælp: Leon Schwenk-Nebbe

Leon Schwenk-Nebbe skal hjælpe IFA's medarbejdere med dagligdags problemer i forbindelse med forsknings-IT.

21.08.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Danske forskere skal finde ud af, hvorfor Solen opfører sig sært

Solens aktivitet har de sidste år overrasket forskerverdenen ved at gå imod de sidste mange års observationer. Forskere ved Aarhus Universitet vil nu bruge NASA’s Keplersatellit til at undersøge, hvad det er, Solen prøver at fortælle os.

17.08.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere

AU HR kursuskatalog efterår 2012

Nyt kursuskatalog på HR Portalen

17.08.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere

Orientering om konvertering af IT-systemer

I perioden ultimo august til medio september konverteres de it-systemer, som AU anvender til økonomistyring.

16.08.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere

Fælles EAN-nummer for hele IFA

ISA og CVS får nyt EAN-nummer pr. 20. august 2012. EAN-nummeret for IFA er uændret.

10.08.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere

På vej mod kemiens ukendte områder

Det er lykkedes fysikere på Aarhus Universitet at skabe et forsøg, der kan genbruge nogle af verdens mest sjældne molekyler. Det resultat gør det i fremtiden muligt for forskere verden over at forske i områder, der før var ren utopi.

08.08.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Ny professor ved Institut for Fysik og Astronomi

Lars Bojer Madsen er den 1. juni 2012 ansat som professor i teoretisk atomar-, molekylær- og optisk fysik (AMO).

Personalet ved Carlsberg Laboratoriets kemiske afdeling spiser frokost i det fri (1933) med bl.a. K.U. Linderstrøm-Lang og Carsten Olsen.

30.07.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen, Center for Videnskabsstudier

Er videnskabsmænd fotogene?

… Find ud af det i Center for Videnskabsstudiers nye fotodatabase om danske videnskabsmænd!

18.07.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Teenagere bruger sommerferien på elementarpartikler

Sommerferie? Nej tak, siger deltagerne på UNF Fysik Camp, der fra den 15. – 21. juli tilbringer en uge på Aarhus Universitet i selskab med spændende eksperimenter om stråling, elementarpartikler og meget mere. Emnerne er blevet ekstra relevante i lyset af de spændende nyheder om Higgs bosonen tidligere på måneden.

03.07.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

På vej mod nogle af de store svar

Vi er midt i en spændende tid for rumforskningen med åbningen af grundforskningscenteret Stellar Astrophysics Centre på Aarhus Universitet. I fremtiden bruges teknologiske fremskridt og videnskabelig nytænkning til at bringe menneskeheden betydeligt nærmere på at kunne besvare nogle af sine største og mest fascinerende spørgsmål.

02.07.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere, Center for Videnskabsstudier

Biblioteket for Fysik og Astronomi og Steno Biblioteket er endelig flyttet sammen!

Biblioteket for Fysik og Astronomi og Steno Biblioteket er flyttet sammen i skønne, lyse, ny-renoverede omgivelser i bygning 1520, 4. etage.

29.06.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere

Søren Ulstrup modtager pris for bedste foredrag

Søren Ulstrup, ph.d.-studerende ved Institut for Fysik og Astronomi, modtager pris for bedste foredrag ved Carbonhagen 2012

28.06.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Lars Wacker og Ditte Både Sandkamm modtager posterpris

To studerende fra Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet, delte posterprisen ved Dansk Fysisk Selskabs årsmøde d. 19. - 20. juni 2012

25.06.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Stjerners og planetsystemers liv, og liv i Universet: er vi alene? Svaret bliver måske fundet i Aarhus.

Aarhus Universitet samler nu forskere blandt de bedste i verden for at bidrage til besvarelse af det vel nok største spørgsmål, vi mennesker har stillet os selv igennem tiderne: ”Er vi alene i universet?”

25.06.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere

Jeff Hangst er ansat som professor MSO

Jeff Hangst er ansat som professor MSO i "dannelse af antistof og spektroskopiske undersøgelser af antistof" for perioden 1. juni 2012 til 31. maj 2017.

24.06.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Åbning af nyt grundforskningscenter for stjerneforskning

Astronomerne ved Aarhus Universitet åbner mandag den 25. juni et nyt internationalt forskningscenter med fokus på stjerner, planeter omkring stjerner og livsbetingelser i rummet.

21.06.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere

Nyopdagede tvillingeplaneter ændrer viden om hvordan planeter dannes

Astronomer fra Aarhus Universitet har i samarbejde med NASA og andre astronomer verden over opdaget et planetsystem bestående af to meget forskellige planeter som kredser i næsten den samme bane.

06.06.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere

Vellykket venuspassage

Omkring 200 astronomiinteressede så venus passere solen onsdag morgen ved Moesgaard Strand. Institut for Fysik og Astronomi og Steno Museet ved Aarhus Universitet stod for formidling og solkikkerter.

01.06.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

ASTRID2 indkøring

ASTRID2 acceleratoren er nu færdigbygget og indkøringen er i gang. Den første halve tur rundt i ringen blev taget den 29. maj. Selve opbygningen af ASTRID2 gennem de sidste 1½ år kan ses her på 20 sekunder.

30.05.2012 | Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere

Hanne Andersen er ansat som professor MSO

Hanne Andersen er ansat som professor med særlige opgaver som leder af Center for Videnskabsstudier ved Institut for Fysik og Astronomi for perioden: 1. maj 2012 til 30. april 2015.

Viser resultater 451 til 500 ud af 721

Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste