Aarhus Universitets logo
English
News from the Graduate School of Science and Technology/GSST
Oliver Kirsebom will be joining the nuclear physics group at IFA as a postdoctoral researcher on October 1st, where he will be working with Hans Fynbo…
Der er store interessefællesskaber mellem forskningens verden og virksomheder. Aarhus Universitet deltager i et projekt, der skal sikre videndeling og…
Vidunderstoffet grafén, som består af kulstof med kun ét atoms tykkelse, kan vise sig at blive nøglen til en ny generation af højeffektive solceller.…
Fremtidens computer bygger på avanceret kvantemekanik, som kan give selv de skarpeste hjerner grå hår og dybe panderynker. Men nu udnytter en nyt…
Prof. Michael Holzscheiter from the University of New Mexico is visiting the Department of Physics and Astronomy until August 9.
Det Frie Forskningsråd har netop fordelt forskningsmidlerne i karriereprogrammet Sapere Aude.
Nikolaj Thomas Zinner er blevet ansat som lektor i teoretisk Fysik fra den 1. juni.
ansat som AC-TAP fra 1. juni 2013 og indtil 31. oktober 2017.
En international forskergruppe kan nu bevise, at de computermodeller man indtil nu har brugt til at forklare stjerners livscyklus, næppe er korrekte.…
Wenzhuo Zhang er ansat hos Jacob Sherson
Thomas Lauprêtre er ansat som postdoc hos Michael Drewsen
Michael Groves er ansat som postdoc hos Bjørk Hammer 1. april 2013
Vi er midt i en spændende tid for rumforskningen. Teknologiske fremskridt gør os i stand til at finde nye, sære og nærmest genkendelige planeter i…
Professor Lars Bojer Madsen er per 1/3 2013 udnævnt til Adjungeret Professor over en 3-årig periode ved Moscow Institute of Physics and Technology…
Alting omkring os er lavet af stof. Det er på samme tid en selvfølgelighed og et faktum, der er en af de store gåder i fysikkens verden. Nu har en…
Lasse Kragh Sørensen joined the theory group of Lars Bojer Madsen as a Postdoctoral Researcher May 1, 2013.
Sebastian Bauch joined the theory group of Lars Bojer Madsen as a Postdoctoral Researcher January 15, 2013.
De studerende fra AU's Fysikshow og Kemishow gav deres konkurrenter baghjul, da de den 20. april tørnede sammen ved danmarksmesterskabet i…
i anledning af Eliteforsk-prisen fra Uddannelsesministeriet på 1,2 mio.
Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) har netop optaget 40 nye medlemmer, som er udpeget på grundlag af deres stærke faglighed og resultater.…
Danske forskere fra Aarhus Universitet og Niels Bohr Instituttet har været med til at finde et planetsystem med to jordlignende planeter i den…
Danske astronomer får nu adgang til det største og mest ambitiøse teleskop i verden, som blandt andet vil kunne vise, om der er levende organismer på…
I mere end tusind år har mennesket observeret supernovaer. I al den tid har en hidtil ukendt klasse gemt sig i skyggerne af kosmos. Mød Type 1ax: en…
Arkæologer er afhængige af præcise dateringer af deres fund. Kulstof-14 datering er et populært redskab til dette formål. Men ny forskning viser, at…
Mystiske mørke partikler farer rundt i universet. De er næsten usynlige og de findes i et ufatteligt antal. Selvom vi har fundet bevis på deres…
I februar i år blev vi alle mindet om, at vi er lidt af en skydeskive for himmellegemer, da en stenmeteor ramte Jorden ved Uralbjergene. Herhjemme er…
Et internationalt forskerhold har analyseret målinger fra Kepler-satellitten og fundet den mindste planet, man endnu har registreret i Universet.…
Aarhus Universitet har skrevet kontrakt på en ny tandem-accelerator til kulstof-14 dateringscenteret. Anlægget bliver et af de mest avancerede i…
Det kan være et langt og smertefuldt forløb at komme sig over skader på sener. Ved at kombinere 1950’ernes atomprøvesprængninger med vævsprøver og…
12.-14. juni 2013 i Lund
Vi ved kun med sikkerhed, hvad fem procent af universet består af. Resten kan vi ikke med fuldstændig sikkerhed redegøre for i på nuværende tidspunkt.…
Vi står på tærsklen til at opnå konkret viden om en af universets mest eftersøgte bestanddele: Antistoffet. Efter flere års ihærdigt arbejde, har…
Et enigt internationalt ekspertpanel peger på Aarhus som det bedste sted at placere et nationalt center for partikelterapi til kræftpatienter.
Der afholdes tegne- og værkstedskursus i uge 3 og uge 4, 2013. Kurset varer en uge, i alt 37 timer.
Det er én eneste molekyle-type i øjet, der giver os mulighed for at se alverdens farver. Molekylet kaldes ’retinal’, og det er et af de hurtigste i…
Hvorfor er himlen blå? Hvad er status på kvantecomputeren? Hvor er det koldeste sted i verden? Hvad var der før ”Big Bang”? Det er blot nogle af de…
En helt ny klasse af materialer har de sidste år taget fysikkens verden med storm og er et af de helt varme emner i den internationale…
For 500 år siden forsvandt vikingernes efterkommere, nordboerne, pludselig fra Grønland. Der hersker stor mystik om deres forsvinden – både…
En international konference arrangeret af og for unge fysikere skabte synergi mellem den næste generation af europæiske topforskere. Dermed er der nu…
To unge forskere på Institut for Fysik og Astronomi har nu inviteret nogle af de fremmeste europæiske talenter indenfor ’kold fysik’ for at skabe et…
Fire kandidatstuderende, Tilo Planke, Lasse Haahr-Lillevang, Simon Holmbo og Jonas Refsgaard, modtager 40.000 kr. fra IFA IDEAS til indkøb af et…
Jesper Olsen, Institut for Fysik og Astronomi og Mads Faurschou Knudsen, Institut for Geoscience, har sammen med en kollega fra England forsket i…
Med samfundets hastigt stigende behov for hurtigere og mindre elektroniske teknologier, har grafén vist sig som den oplagte løsning. Men…
Forskere kan nu afsløre, hvordan vejret i det nordatlantiske område har ændret sig gennem de sidste 5.200 år. Dermed kan de se mere end 4.000 år…
Bjørk Hammer modtager topforskerbevilling, mens Aurelien Roman Dantan og Maximilian Stritzinger modtager forskningslederbevillinger.
Bjørk Hammer modtager 12 millioner fra Sapere Audes topforskerprogram. Bevillingen støtter udvikling af selektive katalysatorer, der kan gøre…
I en kælder under Aarhus Universitet er en forsker lige nu ved at lave noget af en computer. En computer, der hvis den engang kommer til at virke, vil…
The traditional annual IFA "Skovtur" (fieldtrip) will thiS year take place Thursday the 11th of October.
Fysikere har længe haft svaret på Shu-bi-duas spørgsmål om, hvad man mon er, før man bli’r til. ’Man’ er stjernestøv. Videnskaben ved i grove træk,…
Side 14 af 19