Studenterkollokvium - Peter Lysdahl Bæk: CERNs næste superprojekt – op til 100 km accelerator?
Oplysninger om arrangementet
Tidspunkt
Sted
Fys. Aud. / Zoom
Vejleder: Søren Pape Møller
I 2008 blev verdens største, og mest kraftfulde, partikel accelerator startet på CERN.
Large Hadron Collider (LHC), som er navnet, fandt i 2012 den sidste brik i standardmodellen, nemlig Higgs partiklen som forklarer hvordan partikler får masse. Da LHC nu har kørt i over et årti begynder den at have tjent sine dage, og derfor skal det næste superaccelerator projekt startes op.
Da LHC nu har kørt i over et årti begynder den at have tjent sine dage, og den kommende opgradering som bliver HiLumi LHC vil være det sidste stadie inden en ny kæmpe accelerator skal tages i brug.
I dette kollokvium vil jeg forklare hvorfor acceleratorer er interessante og hvordan de virker. Jeg vil også gennemgå forslagene til det næste superprojekt hvor der er to skarpe kandidater med helt forskellige visioner for fremtiden inden for partikel acceleratorer, nemlig lineær og cirkulær. Jeg vil også svare på spørgsmålet, ”hvad nu hvis vi havde en accelerator rundt om jorden?”, for at give en bedre ide om hvilke begrænsninger der er når kæmpe acceleratorer bliver bygget.
Til sidst vil jeg sammenligne de forskellige forslag både set fra en fysikers perspektiv, men også set fra et mere politisk perspektiv.