Studenterkollokvium, Kasper Korsgaard Nielsen: Biologisk og billede vejledt adaptiv strålebehandling –fremtidens kræftbehandling med LINAC?
Oplysninger om arrangementet
Tidspunkt
Sted
Fys. Aud.
Vejleder: Jacob Graversen Johansen
I en tid, hvor folk lever længere, er der også flere, som bliver ramt af kræft. Strålebehandling er blevet en vigtig del af mange kræftbehandlinger, men den foregår fortsat oftest i blinde. Dette er med øget risiko for sekundær kræft.
I blinde skal forstås som man som en knivkaster godt ved ud fra en indledende skanning, hvor man skal ramme. Der tages dog ikke nye billeder og behandlingen kan strække sig optil 8 uger, så bestrålingen bliver reelt med bind for øjnene.
Så i dette kollokvium vil jeg se på nogle af mulighederne indenfor biologisk og billede vejledt adaptiv strålebehandling. Jeg vil se på implementeringen af en cone beam computed tomography, MR og en positron emission tomography skanner sammen med en lineær partikel accelerator (LINAC). Hertil hvordan man nu kan monitorere ændringer i anatomien og biologiske processer undervejs i behandlingen. Jeg vil se på hvilke muligheder dette medfører i behandlingen og gøre det med afsæt i den nuværende behandling med fotoner.