Aarhus Universitets segl

Studenterkollokvium - Elias Zambiasi: Elektrostatiske Lagerringe

Oplysninger om arrangementet

Tidspunkt

Torsdag 15. april 2021,  kl. 15:15 - 16:00

Sted

Fys. Aud. / Zoom

Tegning af ELISA og injektionssystemet fra AU’s artikel i 1997. Ringen var dengang 6.3 m i omkreds og den første elektrostatiske lagerring.
Tegning af ELISA og injektionssystemet fra AU’s artikel i 1997. Ringen var dengang 6.3 m i omkreds og den første elektrostatiske lagerring.

Vejleder: Lars H. Andersen

I slut 90’erne så man en ny form for lagerringe til ioner, den elektrostatiske lagerring, - dette fandt sted på Aarhus Universitet som det første sted i verden. Her blev ELISA bygget, som blandt andet havde til formål at understøtte studier af fotoabsorption. Efterfølgende har mange andre universiteter også bygget elektrostatiske lagerringe.

Elektrostatiske lagerringe har mange fordele i forhold til magnetiske ringe, da man slipper for alle de typiske problemer, der følger med store magneter. Derudover kan de være meget mindre end magnetiske ringe, hvilket giver muligheder for nedkøling af vakuumkamrene i ringen. Magnetiske ringe arbejder normalt i det høje energiregime (MeV), hvorimod elektrostatiske ringe arbejder ved lavere energi (keV).

I dette kollokvium vil jeg gennemgå principperne for en elektrostatisk lagerring og efterfølgende vise nogle af de interessante ringe, som findes i dag, samt gennemgå nogle eksperimenter herpå. Bl.a. har man i Stockholm lavet en dobbeltring, hvor man sidste år udgav de første resultater med fusioneret ionstråler med modsat ladning.