Aarhus Universitets segl

Studenterkollokvium - Christian Haag Frederiksen: Hvorfor kender vi kun Newtons tyngdekonstant G med ret stor usikkerhed?

Oplysninger om arrangementet

Tidspunkt

Mandag 22. marts 2021,  kl. 15:15 - 16:00

Sted

Fys. Aud / Zoom

Illustration af tyngdekraften mellem to objekter.
Illustration af tyngdekraften mellem to objekter.

Vejleder: Dmitri Fedorov

Langt de fleste fundamentale fysiske konstanter er via eksperimenter blevet bestemt meget præcist, men det samme kan man ikke sige om Newtons tyngdekonstant. Selvom tyngdekonstanten er en af de ældste fysiske konstanter der findes, er det den konstant der i dag er bestemt med den største usikkerhed. Igennem årene er der blevet udført mange eksperimenter i forsøget på at bestemme dens størrelse, men resultaterne varierer meget og de har alle en relativt stor usikkerhed sammenlignet med målinger af andre konstanter.

I dette studenterkollokvium vil jeg forklare forskellige måder hvor på tyngdekonstanten er blevet forsøgt bestemt, spændende fra det første forsøg udført af Henry Cavendish i 1798 til moderne eksperimenter der involverer nye kvantemekaniske metoder. Til slut vil jeg kigge på, hvorfor det er så svært at måle tyngdekonstanten med en lille usikkerhed og hvorfor vi bør forsætte jagten på at bestemme den mere præcist.