Aarhus Universitets segl

Studenterkollokvium, Asbjørn Tornøe Andersen: Dobbeltspalteeksperimentet og dens fortolkninger

Den bagvedliggende skærm i dobbeltspalteeksperimentet med elektroner. De hvide prikker indikerer hvor på den bagvedliggende skærm elektronerne har ramt.

Oplysninger om arrangementet

Tidspunkt

Fredag 31. marts 2023,  kl. 13:15 - 14:00

Sted

Fys. Aud.

Supervisor: Brian Julsgaard

Dobbeltspalteeksperimentet er et af de eksperimenter der allerbedst illustrerer særhederne af den kvantemekaniske verden. Særhederne i eksperimentet fremkommer blandt andet i form af interferensmønstrer dannet af enkelte partikler. Endnu mere sært er, at interferensmønstret af disse enkelte partikler forsvinder når man observerer, hvilken spalte partiklen bevægede sig igennem.  
I dette studenterkollokvium forsøges det, at fortolke resultaterne af dobbeltspalte-eksperimentet ud fra to forskellige fortolkninger af kvantemekanikken. Den første fortolkning der vil anvendes er københavnerfortolkningen. Københavnerfortolkningen ses af mange, som værende standardfortolkningen af kvantemekanikken og den kendetegnes især ved det såkaldte kollaps af bølgefunktionen. Den anden fortolkning der vil anvendes er many-worlds fortolkningen.  Denne fortolkning af kvantemekanikken kendetegnes især ved dens brug af potentielt uendeligt mange verdener.