Aarhus Universitets segl

Studenterkollokvium - Ajanthan Ketheeswaran Kumarasamy: Von Neumann Prober: En Universel ”Pandemi”

Oplysninger om arrangementet

Tidspunkt

Mandag 26. april 2021,  kl. 14:15 - 15:00

Sted

Fys. Aud. / Zoom

En kunstners illustration af IKAROS rumsonden. IKAROS er en rumsonde, der anvender et solsejl som drivkraft i rummet, fremfor de konventionelle brændstofs raketter.
En kunstners illustration af IKAROS rumsonden. IKAROS er en rumsonde, der anvender et solsejl som drivkraft i rummet, fremfor de konventionelle brændstofs raketter.

Vejleder: Thomas Tram

Levende organismer har hovedsageligt ét formål med livet, og det er at sikre overlevelsen af organismens art. Det er praktisk talt umuligt for individuelle organismer at leve i uendeligt lang tid, så overlevelsen af arten sikres ved reproduktion. Dette sker for simple organismer, så som celler, ved at splitte organismens arvemateriale i to identiske celler. For mere komplicerede organismer, som mennesket, sker dette ved ”produktionen” af et nyt individ. Arvematerialet består af en form for kode (DNA), som videregiver funktionerne fra de foregående organismer til de nye. Forestil jer nu maskiner/teknologi, der kan det samme. Selv-replikerende maskiner er teknologi, som ikke ligger langt ud i fremtiden, og de er nok det tætteste vi, med nuværende teknologi, kan komme på at undersøge universet uden for vores solsystem. Jeg vil i denne præsentation komme ind på, hvordan disse selv-replikerende sonder vil kunne hjælpe med at udforske universet – både for videnskabens skyld og vores søgen efter liv uden for Jorden. Disse selv-replikerende maskiner kunne i teorien udvikle sig, hvilket i sidste ende kunne minde meget om levende organismer. Jeg vil derfor også komme ind på nogle af de etiske aspekter vedrørende Von Neumann sonder.