Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Stjerneslagsmål ender i kosmisk omfavnelse

Ny artikel om stjernen V106

07.09.2018 | Mai Korsbæk

I et nyligt publiceret studie af stjernen V106 i den åbne stjernehob NGC 6791 har forskere fra blandt andet Stellar Astrophysics Centre, Aarhus Universitet observeret et astronomisk slagsmål finde sted for øjnene af dem.

Førsteforfatteren på artiklen, Karsten Brogaard fra SAC, forklarer: ”Vi kan kun forklare de observationer vi har på dette system med, at det må være to stjerner i bundet kredsløb om hinanden, altså et dobbeltstjernesystem, hvor den ene for ca. 40 millioner år siden stjal masse fra den anden stjerne, så den anden stjerne blev en blottet og oppustet hvid dværg.”

De to stjerner kredser omkring hinanden med en periode på kun 1.44 døgn og meget tyder på, at der igen om ca. 100 millioner år vil foregå en masseoverførsel, som vil ske den anden vej, når den hvide dværg begynder at stjæle masse tilbage fra den til den tid røde kæmpe stjerne.

De to stjerner vil til sidste omfavne hinanden i et kosmisk knus og blive til én stor super tung stjerne.

”Hvis stjernen til den tid bliver observeret igen, vil den skjule sig som værende ung i form af dens store masse, men den vil indvendigt føle sig meget gammel.” fortæller Karsten.

Læs hele artiklen her: https://arxiv.org/abs/1809.00705

Billedet viser den åbne stjernehob NGC6791, hvor stjernen V106 er markeret.

Forskning, Medarbejdere, Studerende, Institut for Fysik og Astronomi, Offentligheden / Pressen