Aarhus Universitets segl

Se STARLINK-satellitter fra SpaceX på himlen d. 22. april

Flere har kontaktet IFA efter at have set en række af de såkaldte STARLINK-satellitter.

Foto: Videnskab.dk

STARLINK-satellitterne er relativt små satellitter, men de har solpaneler, som tilbagekaster lyset, og derfor kan de ses tydeligt, når de bevæger sig hen over himlen. SpaceX har indtil nu opsendt 360 STARLINK-satellitter. De fleste kredser i en højde af 550 km over Jordens overflade i bane, som passerer hen over Danmark. De fleste af de satellitter, som passerer næsten samtidigt på de nævnte tidspunkter (den 19. og 21. april omkring kl. 22:30), blev opsendt den 18. marts 2020 fra Kennedy Space Center i Florida.

Den næste opsendelse af yderligere 60 STARLINK-satellitter er planlagt til d. 22. april kl. 21:37, dansk sommer tid (19:37 CMT), fra Kennedy Space Center med en såkaldt Falcon-9-raket. Lige efter opsendelse vil de enkelte satellitter være i næsten den samme bane, og er man heldig, kan man se 60 satellitter i den samme bane tæt på hinanden og i bevægelse med 28.000 km/t hen over himlen. Om vi kommer til at kunne se dem, vil afhænge af vejret - og naturligvis om satellitterne faktisk bliver sendt op på det pågældende tidspunkt. 

Se mere her: https://www.spacex.com/webcast

Følg med i hvilke satellitter, der kan ses på himlen, angivet fra Aarhus: https://heavens-above.com/AllSats.aspx?lat=56.1178&lng=10.2036&loc=Unnamed&alt=0&tz=CET