Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny vekselvirkning observeret i en atomar gas

Eksperimenter har identificeret en ny slags vekselvirkning, som er overført via et medium bestående af en ultrakold atomar gas. Georg Bruun beskriver opdagelsen i Nature News and Views.

09.04.2019 | Grete Flarup

Figur: Fysikerne observerede en tiltrækkende vekselvirkning mellem Cs-atomer, der blev overført af en omgivende gas af Li-atomer.

Figur: Fysikerne observerede en tiltrækkende vekselvirkning mellem Cs-atomer, der blev overført af en omgivende gas af Li-atomer.

Vekselvirkninger mellem partikler, der er overført af et medium, spiller en afgørende rolle i den moderne fysik. For eksempel er fundamentale vekselvirkning mellem elementarpartikler transmitteret via såkaldte gauge bosoner såsom fotoner. Endvidere er den grundlæggende mekanisme bag superledning en tiltrækkende vekselvirkning mellem elektroner, som er overført via vibrationer i det omkringliggende krystalgitter. Nu har man for første gang observeret en vekselvirkning, som er overført via en ultrakold atomar gas. Da atomare gasser er effektive kvantesimulatorer, åbner denne opdagelse op for en systematisk undersøgelse af vekselvirkninger, der er overført af et kvantemedium, i helt nye regimer.

Artiklen i Nature News and Views kan findes her: https://www.nature.com/articles/d41586-019-00988-z

Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen