Aarhus Universitets segl

Mød en medarbejder på IFA

Månedens bidrag fra Mads Fredslund Andersen, Telescope and Satellite Manager

Mads fortæller her lidt om arbejdet med SONG teleskopet på Tenerife ved en tur i 2021
SONG teleskopet i Australien. Foto: Mads Fredslund Andersen
SONG teleskopet i Australien 2020. Foto: Mads Fredslund Andersen
SONG teleskopet på Tenerife 2021. Foto: Mads Fredslund Andersen
SONG teleskopet på Tenerife 2021. Foto: Mads Fredslund Andersen

Fortæl kort om din vej til IFA/AU. Hvor har du været før?

"Jeg skrev speciale hos Søren Frandsen i astronomi i 2008/2009 og da jeg var færdig, kunne Søren bruge mig til lidt softwareudvikling i det dengang nystartede SONG projekt. Derefter tog det ene det andet".

Hvad lå til grund for dit jobvalg?

"Astronomi og rummet har altid haft min interesse. Så da denne mulighed opstod ville jeg lige prøve det af, selvom min oprindelige tanke var, at jeg ville være gymnasielærer". 

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?

"Som driftsleder af SONG projektet, med teleskoper på Tenerife, i Kina, to i Australien og et kommende på vej i USA, så er der ofte opstået et problem eller en driftsrelateret opgave som skal tilses. Jeg sørger også for det tekniske med det Fjernstyrede UndervisningsTeleskop (FUT), som står sammen med SONG teleskoperne i Australien, så der kan der også være en opgave eller to, som skal laves. Nogle dage er disse opgaver hurtigt klaret, andre dage tager det hele dagen. Når jeg så ikke er til møder i relation til de mange projekter jeg er involveret i (SONG, FUT, DISCO, NOT, ORO, STEP), så arbejder jeg på udvikling af software til både hardware styring, optimering af observationsprocedurer og udvikling af automatisering og overvågning".

Nævn tre ting som du værdsætter ved dit arbejde.

"1) Jeg er rigtig glad for den variation der er i mit arbejde. Det er software - og hardwareudvikling, installation med teknisk arbejde, design, projektledelse og meget mere. 

2) Vores teleskoper står på Tenerife, Kina, Australien og der er et på vej i USA og jeg elsker at rejse, så det passer mig meget godt. Tenerife er blevet mit andet hjem.

3) Mine arbejdstider kan variere utroligt meget. F.eks. skal tests på SONG teleskopet på Tenerife ofte udføres om natten og andre gange passer det bare bedre i mit private program, at arbejde på skæve tider og at det er en mulighed på AU, er jeg glad for".

Hvad er det bedste i dit job? Og det værste?

"Det bedste er at jeg arbejder med noget som jeg rigtig godt kan lide, nemlig udforskning af rummet. Min interesse for rummet spænder bredt. Alt fra at prøve at forstå Solen og andre stjerner bedre end vi gør i dag, til hvordan Universet har udviklet sig, hvordan stjerne og planetsystemer dannes og så videre. Desuden interesserer jeg mig meget for den teknologiske udvikling og instrumentering til at undersøge disse spørgsmål. At jeg kan bidrage til, at vi kan blive klogere på, hvad vi ser og dygtigere til at foretage målingerne, er noget af det bedste ved mit job.
Det værste er at være en del af et miljø (i hvert fald gældende for astronomi) hvor fokus i så høj grad er rettet mod at publicere artikler og skabe resultater. SONG f.eks. er ikke designet til at levere store mængder af artikler årligt. Det er et langsigtet projekt, som er rettet mod at besvare spørgsmål, som ingen andre kan, ved f.eks. at observere enkelte stjerner i mange år. Jeg er også trist over, at funding-systemet er indrettet efter (eller medvirkende til) at midler helst gives til "nye" projekter/idéer eller nyt udstyr. Min overbevisning er, at alle spørgsmål ikke kan løses nu og her. Nogle kræver en livslang investering, som man ikke engang nødvendigvis selv får lov til at se resultatet af".

Hvilken arbejdsbedrift er du mest stolt af?

"Jeg har (med en smule hjælp🙂) skabt et af de mest effektive robot-teleskoper i verden - SONG teleskopet på Tenerife. Dette observerer hver nat, helt automatisk, når vejret tillader uden menneskelig indgriben. At jeg med meget lidt baggrundsviden forholdsvis hurtigt lærte at forstå styringen af Delphini-1 og, hvordan den orienterede sig i rummet, til derefter at kunne udvælge områder at tage billeder af, er jeg også lidt stolt af. Delphini-1 er, så vidt jeg ved, den cubesat der har leveret nogle af de bedste billeder af Jorden fra rummet til dato".

Hvad laver du i din fritid?

"Jeg elsker at skabe og bygge ting. Det er alt i haven, bygge skure og generelt er huset og haven min legeplads. Jeg laver legetøj til mine to børn, haveredskaber, flitsbuer og andet i træ. Når der er sæson, kan jeg også godt lide at fange havørreder ved stranden og gå på jagt. Ellers har jeg altid dyrket meget fodbold og håndbold, men dette bliver efterhånden mere fra sofaen eller på stadion, hvor det lokale Aarhus hold bakkes op - KOM SÅ DE HVIEEE!!!"