Aarhus Universitets segl

Mød en medarbejder på IFA

Denne måneds medarbejder er Lektor Aurelian Romain Dantan

Aurelien Romain Dantan
Aurelien Romain Dantan
  • Fortæl om din vej til IFA 

Jeg er født og opvokset i Jura, i Østfrankrig. Jeg flyttede til Paris for at læse på Ecole Polytechnique og tog mit PhD i Université Paris VI (som er nu en del af Paris Sorbonne). Efter phd-en og et år mere som postdoc i Paris kom jeg til Aarhus i 2006 for at arbejde i Michael Drewsens Ionfælde gruppe. 

  • Hvad lå til grund for dit jobvalg? 

Michaels gruppe havde på det tidspunkt et spændende kvanteoptik projekt med kolde ioner i optiske kaviteter, som var tæt, men dog anderledes end det jeg havde arbejdet med i Frankrig og som involverede kolde, neutrale atomer. Der var dengang et andet tilbud i Barcelona, men det endte med at være Smilets By frem for Costa del Sol! 

  • Hvad er det bedste ved dit job? 

Jamen, jeg er nu meget glad for fysik! Jeg nyder alle de aspekter relateret til fysik undervisning—fra forelæsning, vejledning til studenterkollokvium til planlægning af undervisning. Jeg elsker jo også at forske og glæder mig hver morgen, når jeg tager på arbejde til at se, hvad dagen bringer af opdagelser. Og med hensyn til både undervisning og forskning er IFA et meget godt sted at være med mange engagerede studerende og mange gode og hjælpsomme kollegaer. 

  • Fortæl om din forskning/ dit arbejde. Hvad er det mest spændende du har oplevet? 

I min gruppe arbejder vi med nanomekaniske oscillatorer, hvis vibrationer vi undersøger typisk ved hjælp af lys, og som vi udnytter fx til at bygge følsomme sensorer. Det som jeg særlig godt kan lide ved disse forholdsvis simple systemer er, at de giver mulighed for at undersøge fundamentale aspekter af fysik, samtidig med at man kan anvende dem til praktiske formål. Et af de mest spændende forskningsøjeblikke var første gang vi kunne observere den såkaldte ”stærk kobling” mellem lys og et ionkrystal. Det havde vi kæmpet længe om, og at kunne se det ”live” på skærmet i laboratoriet var stort. Det blev også fejret med champagne! 

  • Hvor er dit favoritsted på IFA? 

Jeg elsker jo mit laboratorie, selvom det ligger i en mørk kælder, og selvom det desværre ikke er der, hvor jeg tilbringer det meste af min tid på IFA.