Aarhus Universitets segl

IFAstuderende får igen offentliggjort artikel i anset astronomitidsskrift

For andet år i træk resulterer kursus og studiegruppe i artikel i Astronomy & Astrophysics

Nordisk Optisk Teleskop på La Palma, som drives af IFA har leveret stjernespektrene. Foto: Jens Jessen-Hansen.
Det område på himlen som blev observeret af Kepler satellitten gennem 4 år, og som bl.a. har givet målinger af den dobbeltstjerne studerende ved IFA nu har analyseret og aldersbestemt. Kilde: NASA

I E2021 udgaven af kurset "Astronomi fra observation til vidensformidling" har de studerende bl.a. fået erfaring med de forskellige aspekter af videnskabelig publikation inden for området observationel astronomi ved at arbejde direkte på en konkret artikel. Dette gælder bl.a. dataanalyse og beskrivelsen heraf gennem tekst og figurer. Efter kurset er artiklen blevet færdiggjort gennem en frivillig studiegruppe med nogle af de studerende.

”Det har både været en overraskende og interessant oplevelse for mig. Det ikke er så simpelt at publicere sit videnskabelig resultat i et tidsskrift. Det kræver mange overvejelser, revisioner og tålmodighed før man når til udgivelsen” siger Jonatan Rudrasingam, som bl.a. har bidraget til analysen af radialhastighedsmålinger via spektre fra Nordisk Optisk Teleskop.

”Det er nu andet år i træk vi når til en publikation ved at starte i kurset og afslutte via en studiegruppe. Igen har det været en rigtig god oplevelse, og mit indtryk er fortsat, at det motiverer de studerende at være direkte involveret i videnskabeligt arbejde. Jeg håber det i fremtiden kan blive en mulighed igen”, udtaler kursets ophavsmand og tidligere kursusansvarlig Karsten Brogaard.

Artiklen, som bl.a. handler om måling af præcise og nøjagtige stjerneparametre, og derigennem aldersbestemmelse af dobbeltstjernesystemet KIC4054905, er nu godkendt til publikation i tidsskriftet Astronomy & Astrophysics. De nysgerrige må dog vente lidt endnu, da artiklen udgives som nummer tre i en serie, hvor nummer to fortsat venter på godkendelse.