Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

IFA professor ny Fellow i American Physical Society

Til lykke til Lars Bojer Madsen, som er blevet valgt til Fellow af det Amerikansk Fysiske Selskab. Lars Bojer Madsen er professor på IFA i teoretisk atom-, molekyl- og optisk fysik.

19.09.2018 | Ole J. Knudsen

Lars Bojer Madsen ny APS Fellow

Lars Bojer Madsens forskning handler om, hvad der sker, når man skyder meget intense laserstråler ind i atomer, molekyler eller faste stoffer. Arbejdet afdækker, hvordan atomkerner og elektroner bevæger sig rundt på deres naturlige mikroskopiske længdeskalaer og tidsskalaer. Han besvarer således spørgsmål om, hvordan elektroner bevæger sig på attosekundtidskalaen – en tidsskala, der forholder sig til et sekund, som et sekund forholder sig til universets levealder. På denne måde lærer vi nyt om kvanteverdenen - en viden Lars Bojer Madsen også bruger til at udvikle teori for, hvordan vi kan lave nye lyskilder med høj frekvens (XUV), høj intensitet og kort varighed, lyskilder som på længere sigt ikke blot vil være interessante for grundforskning, men også for samfundet.

Den prestigefyldte udmærkelse fra det internationale forskersamfund er givet ”for enestående bidrag til teori i attosekundvidenskab og stærkfeltsfysik, inklusiv udvikling af numeriske og analytiske metoder til beskrivelse af stærkfeltsionisation, specielt for polære molekyler” .

 Link til den officielle APS hjemmeside er https://www.aps.org

 Lars Bojer Madsen’s hjemmeside er www.phys.au.dk/bojer

Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen, Studerende