Aarhus Universitets segl

SAC afslører exo-atmosfærisk karakterisering ved brug af TESS-data

SAC har karakteriseret atmosfæren af en exoplanet ved brug af TESS-data, og i en ny artikel præsenterer forskerne deres fund.

This is an artist’s concept of a hot Jupiter exoplanet. Image credit: NASA / ESA / G. Bacon, STScI.

For første gang publicerer SAC en artikel på arXiv om studiet af exoplanetatmosfærer ved brug af TESS-data. I artiklen, som også er accepteret til udgivelse i Astronomy & Astrophysics, præsenterer forskerne opdagelsen og karakteriseringen af et helt kredsløbs fasekurve og den sekundære formørkelse af den ultravarme Jupiter WASP-33b, som blev observeret af TESS. Ydermere præsenteres også værtstjernens pulseringsspektrum.

I artiklen præsenterer forskerne, at WASP-33b's værtstjerne, som er af delta Scuti-type, har ikke-radiale pulseringer på millimagnetudeskala, og med perioder som er sammenlignelige med den primære transit. Ved analyse af TESS-fotometrien har forskerne fundet 29 pulseringsfrekvenser, som blev brugt til at rense lyskurven og studere planeten. Der meldes om en sekundær formørkelsesdybde på 305.8 +/- 35.5 parts-per-million (ppm) samt en amplitude på fasekurven på 100.4 +/- 13.1 ppm og en tilsvarende vestvendt offset mellem området med maximum lysstyrke og substjernepunktet på 28.7 +/- 7.1 grader. Dette gør WASP-33b til én af få planeter fundet med et sådan offset.

Forskerne fastslog også Bond-albedoen, varmecirkulationseffektiviteten, og dag- og natsidetemperaturene. Ved hjælp af målingerne af den fotometriske variation, grundet gravitationelle interaktioner, estimerede de massen af planeten til at være M_P = 2.81 +/- 0.53 M_Jup, hvilket stemmer overens med værdier i litteraturen. Ved at analysere stjernens pulseringer i planetens kredsløbssystem fandt de ingen tegn på interaktioner mellem stjernen og planeten.

Læs artiklen på arXiv her.