Aarhus Universitets segl

En dag i fysikkens tegn

Beretninger fra dette års Girls' Day in Science arrangement

Girls Day in Physics and Astronomy 22: foto Mai Korsbæk
Girls Day in Physics and Astronomy 22: foto Mai Korsbæk
Aarhus Privatskole. foto: Mai Korsbæk
Aarhus Privatskole. foto: Mai Korsbæk
William Jedig fra Fysikshow fortæller pigerne om Bernoullis Effekten. Foto: Mai Korsbæk
William Jedig fra Fysikshow fortæller pigerne om Bernoullis Effekten. Foto: Mai Korsbæk
Lyttende elever fra Aarhus Privatskole. Foto: Mai Korsbæk
Lyttende elever fra Aarhus Privatskole. Foto: Mai Korsbæk

Den 5. oktober 2022 blev den årlige landsdækkende kampagnedag Girls’ Day in Science skudt i gang. Naturvidenskabernes Hus er hovedinitiativtager bag arrangementet, hvor virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner over hele landet åbner dørene for flere tusinde piger fra grundskoler og gymnasier til at arbejde med praktiske og virkelighedsnære aktiviteter inden for STEM fagene. I år deltog omkring 6000 piger på 140 forskellige arrangementer i hele landet. Ud af de 6000 piger fik vi på Institut for Fysik og Astronomi besøg af 50 piger på 7-9. klassetrin fra henholdsvis Ellevangskolen og Aarhus Privatskole. Pigerne samt deres lærere mødte op for at få ny viden, om hvad en fysiker/astronomuddannelse kan føre til, opleve inspirerende rollemodeller, og få skærpet interessen for det naturvidenskabelige felt via hands-on erfaring.

Girls' Day in Physics and Astronomy

På IFA blev Girls’ Day in Science omdøbt til Girls’ Day in Physics and Astronomy, og dagen startede med at Institutleder Ulrik Ingerslev Uggerhøj bød de deltagende velkommen.

Herefter inkluderede programmet bl.a. rundvisning på IFA, hvor pigerne kom i kælderen og gav Mars Lab og ASTRID et besøg. Derudover fik de set undervisningslokaler, førsteårslaboratorierne, udsigten fra Fysisk kantine og studielivet på biblioteket. Det var studerende fra Besøgsservice, som viste pigerne rundt og knyttede fortællinger til de mange steder rundt omkring på Instituttet. 

Birgitta Land Haurum, folkeskolelærer fra Aarhus Privatskole havde 12 piger med fra 9. klasse, og fortalte efterfølgende om deres tanker om en dag i fysikkens tegn. ”Det levede helt klart op til vores forventninger. Jeg tror ikke pigerne havde så høje forventninger, da det ikke var et sted, som de tænkte kunne være interessant. De blev dog meget begejstret især over den eksperimentelle del. Videre fortæller Birgitta ” De fik muligheden for at opleve en dag på Aarhus Universitet. Hvad er det for et sted. Er det et sted, de godt kunne se sig selv. Er det et trygt og imødekommende sted. De erfarede at det faktisk også er noget for piger og hvad man kan bruge uddannelsen til. Man kan blive andet end gymnasielærer med den uddannelse.

Levende fortællinger

Og netop viden omkring uddannelsen og karrierevalg var noget, der blev prioriteret højt af de tre kvindelige rollemodeller, som bidragede med hver deres inspirerende oplæg. Christina Kjær (postdoc), Mia Sloth Lundkvist (adjunkt) og Camilla Skinnerup Byskov (postdoc) berettede hver især om deres valg af uddannelse og karrieremuligheder inden for sporene eksperimentel fysik, astronomi og hospitalsfysik, og det gjorde stort indtryk på pigerne. 

”…det var nogle meget inspirerende rollemodeller og meget forskellige. De (pigerne) synes dog at hende med hospitalet havde det mest spændende job. Det var rigtig godt at de brugte så meget krudt på at fortælle om deres karrierevej og ikke så meget om deres job.”  Birgitta Land Haurum, folkeskolelærer på Aarhus Privatskole.

Dagen sluttede af med arrangementets praktiske og hands-on del udført af engagerede studerende fra Fysikshow. Her fortalte Mette Rydder og Mikkel Kirkegaard Thomsen først om de sikkerhedsmæssige foranstaltninger ved arbejdet med flydende nitrogen. Dannelse af vandskyer vakte stor interesse hos pigerne! Herefter fortsatte den eksperimentelle del med workshops nede i førsteårslaboratorierne, hvor pigerne bl.a. blev introduceret til forsøg inden for felter som tryk, induktion, termisk udvidelse og Bernoulli-effekten.

Effekterne af tiltaget

IFA’s deltagelse i Girls’ Day in Science, handler om at lave en målrettet indsats, der sigter at få flere piger til at interessere sig for en fysikeruddannelse og STEM fagene generelt. Ud fra den overordnede evaluering gennemført af Naturvidenskabernes Hus, er 51% af pigerne blevet mere interesseret i naturvidenskab og teknologi og kan bedre se sig selv tage en uddannelse inden for naturvidenskab eller teknologi i fremtiden. Endvidere har 80 % af pigerne fået ny viden om uddannelses- og jobmuligheder inden for naturvidenskab og teknologi, og på tværs af samtlige arrangementer har de deltagende været meget tilfredse med dagens begivenheder, det både hvad angår udbytte af dagen, mødet med studerende og rollemodeller og hands-on aktiviteter.

Det er Ligestillingsudvalget på IFA, som er initiativtager og lokal arrangør af arrangementet, og på dagen var både formand for Ligestillingsudvalget Steen Brøndsted Nielsen og diversitetskoordinator Mai Korsbæk tilstede. Begge var overordnet meget tilfredse med dagens forløb, og ser meget frem til at gentage succesen til næste år.