Aarhus Universitets segl

Det er ikke miljøet, som bestemmer vægttabet for røde kæmpestjerner.

Altsammen er bestemt i 'arven', altså tilbage fra stjernen fødes. Det er konklusionen i en artikel i Astronomy & Astrophysics af AUs Karsten Brogaard og en række internationale samarbejdspartnere.

Vægttab for stjerner. Tegning: clipartof.com
Vægttab for stjerner. Tegning: clipartof.com

I undersøgelsen ser forskerne på en udvalgt mængde kæmpestjerner ved at kombinere asteroseismologiske data fra Kepler-satellitten, afstandsmålinger fra Gaia-rummissionen og overfladetemperaturer og grundstofsammensætninger fra den spektroskopiske APOGEE-undersøgelse.

Helt grundlæggende er resultatet, at det samlede massetab for røde kæmpestjerner i den tykke del af Mælkevejens skive afhænger af stjernernes metalindhold, og tendensen er modsat af, hvad man ser for de stjerner med lavt metalindhold, som findes i de kugleformede stjernehobe: Stjerner i skiven med højt metalindhold taber mindre i vægt i løbet af deres levetid end stjerner med lavt metalindhold.

I de situationer, hvor metalindholdet er det samme for henholdsvis stjerner i skiven og i kuglehobene, er vægttabet det samme. Dermed ser det ud til, at den mekanisme, som styrer vægttabet også er den samme i de to galaktiske miljøer, selvom afhængigheden af metalindholdet bliver modsat ved endnu lavere metalindhold.

Forskerne håber, at denne nye viden kan give en bedre fysisk forståelse af massetabet i de røde kæmpestjerner.

Hele historien kan findes i tidsskriftet Astronomy & Astrophysics her: https://www.aanda.org/articles/aa/pdf/2024/11/aa52033-24.pdf