Aarhus Universitets segl

Solformørkelser over Danmark

Solformørkelser - de store og de små

De næste formørkelser og de foregående i Danmark og ude i Verden

Næste gang en delvis solformørkelse er synlig i Danmark bliver den 21. august 2017, hvis man er meget heldig, og dernæst 10. juni  2021.

Næste gang en total solformørkelse er synlig i Danmark bliver den 25. maj 2142, klokken 10:04.

 Den næste totale solformørkelse kan man opleve 9.3.2016 fra Indonesien og langt ud over Stillehavet. Totalitetsbanen rammer Sumatra, Kalimantan, Sulawesi og en lang række mindre indonesiske øer, men så gør den sig også næsten umage for ikke at ramme en eneste ø på hele resten af den lange vej østpå over Stillehavet.

Så er forholdene langt bedre den 21.8.17. Den totale formørkelse strækker sig tværs over hele det centrale USA, fra Oregon i vest i en stor bue ned til Charleston i South Carolina. Undervejs krydser den blandt andet Grand Teton National Park, Kansas City og Nashville.

Vi må altså vente længe på en total solformørkelse i Danmark. Den i 2142 kommer endda kun til at være total set fra det østligste Bornholm og fra Christiansø.

        

Klik på billederne for at se dem i fuld størrelse

Den seneste totale formørkelse  var den 28. juli 1851, hvor Solen var totalt formørket i Nordjylland og Nordsjælland. Rigtig mange ældre husker formørkelsen i 1954 som total i Danmark, men det var den ikke, selvom den var meget dyb. Total var formørkelsen i Kattegat, i Vestsverige og i Norge.

Efter den dato har vi kunnet se flere delvise formørkelser i Danmark. De dybeste skete 15. februar 1961, 11. august 1999 og 31. maj 2003. Formørkelsen i 2008, den 1. august var kun 30% i Danmark, men i det allernordligste Grønland var den total.

Efter 2142 skal vi igen vente et godt stykke tid, til 2. september 2426. Den formørkelse bliver så til gengæld total overalt syd for Viborg, og det bliver også en formiddagsformørkelse, så den er nok værd at vente på!

              

   Formørkelsen 30. juni 1954 var ikke total i Danmark       Men det bliver formørkelsen 2. september 2426

Kan man ikke vente, må man i stedet rejse, og så ser det ikke helt så slemt ud: Der er i gennemsnit en total solformørkelse et eller andet sted på Jorden med cirka halvandet års mellemrum - men mange af dem foregår desværre på ret så utilgængelige steder som til havs eller på Antarktis.