Fra klokken 20:32 Dansk Sommertid og indtil solnedgang er formørkelsen synlig.
Solen går ned for eksempel ved Blåvandshuk klokken 20:47.
Mandag den 21. august 2017 er der total solformørkelse, som er synlig som total i et bælte tværs over USA. Det kan du finde masser af oplysninger om mange steder på internettet. Nogle af de bedste finder du under links her på vores formørkelsesportal.
Der er en lille bitte chance for at se en lille smule af den formørkelse fra det vestligste Danmark.
Lige før solnedgang begynder Månen at bide en smule af solskiven, men det når ikke at blive til ret meget før Solen går ned. Hvis du vil have en chance for at se formørkelsen, skal du så langt vestpå som muligt, og så højt op som muligt, og så skal du medbringe en hel del held, for kun hvis vesthimlen er helt skyfri og fri for dis, vil du kunne opleve formørkelsen - så held og lykke.
På grund af de lidt specielle omstændigheder, er det en definitionssag, om det, vi (måske) kan se fra Danmark er starten eller slutningen af formørkelsen! I det store overblik på illustrationen med hele formørkelsessporet er det tydeligt, at det kun er de allersidste øjeblikke af den tid, som formørkelsen varer, som man kan opleve fra Danmark. Omvendt vil man altså lokalt her fra Danmark kunne se formørkelsen starte når Månen tager den første bid.
(Af nostalgiske grunde er oplysningerne på denne side ikke rettet til datid, selvom dagen er kommet og gået)
Den 20. marts 2015 kommer til at stå i skyggen af Månen - i hvert fald om formiddagen imellem klokken 9:40 og klokken 11:58.
Solformørkelsen den 20. marts 2015 er delvis, eller partiel her i Danmark. Den er total i et bælte over Nordatlanten og op til Nordpolen. Undervejs rammer den totale formørkelse kun Færøerne og Svalbard.
I Danmark starter formørkelsen klokken 09:40 Dansk Normaltid, og den slutter klokken 11:58.
Formørkelsen er på sit højeste klokken 10:48.
Disse tider varierer nogle sekunder alt efter hvor du befinder dig i landet.
Når formørkelsen er højest dækkes 83,45% af Solens areal, set fra Aarhus. Længere sydøst på i landet er procenten lidt mindre og længere nordvest på er den større - mellem ca. 81 og 85 %.
Mange vil kunne huske den partielle formørkelse den 11. august 1999. Da den var på sit højeste, dækkede den også godt 80% set her fra Danmark.
Solen vil ligne et glad smil, når formørkelsen er størst.
Set fra Aarhus vil Solen da stå 30° over horisonten og i kompasretningen 151°, dvs i Syd-Sydøst
Når formørkelsen er maksimal, ser det sådan ud fra nogle udvalgte byer
Her kan du finde mere om formørkelsen på Færøerne
DR transmitterer formørkelsen direkte fra Færøerne, fra Nordjylland og måske fra Moesgaard Museum på en af TV-kanalerne. Desuden forventer vi at P4 Formiddag sender direkte.
Alssundgymnasiets astronomihold transmitterer formørkelsen på internettet som streaming video via YouTube på dette link.
Astronomibladet.dk viser formørkelsen live på internettet
Alle er velkomne til at følge solformørkelsen på Moesgaard Museum. Her opstiller vi sikre solkikkerter, og medarbejdere og studerende fra Aarhus Universitets Institut for Fysik og Astronomi er med for at formidle og for at sørge for sikkerheden.
Arrangementet starter klokken 9:20. Der er busser hver halve time - linje 18.
I løbet af formiddagen vil der være foredrag i museets auditorium og Jævndøgnsblot. Der vil være mulighed for at låne sikre solfiltre, og at få et diplom med hjem fra dagen. I tilfælde af overskyet vejr vil der være et udvidet foredrag i auditoriet, så man ikke kommer forgæves.
Alt dette er gratis, men inkluderer ikke entré til museets udstillinger.
Efter formørkelsen kan gæsterne nyde en formørkelsesfrokost i museumscaféen. Vi anbefaler, at man bestiller plads på telefon 87 16 29 95, for der er kun 140 siddepladser i cafeen.
Museets udstillinger åbner som sædvanligt klokken 10:00.
Vi holder åbent hus fra klokken 9 til 12. Vi sætter et sikkert solfilter på det store teleskop, vi fortæller en masse om solformørkelser mens det står på, og du kan få et særligt diplom med dig hjem. TV-Syd sender direkte fra planetariet. Desuden forsøger vi at få forbindelse til planetariedirektør Lars Petersen, som i dagens anledning er rejst til Færøerne for at kunne give os en førstehåndsberetning derfra, hvor det virkelig går løs med total formørkelse.
M/S Museet for Søfart
Arrangement i samarbejde med Allan Reib
Arrangement er under planlægning - følg med på denne side.
Rundetårn
mere følger.
Nordstjerneskolen, Boagervej 26
Michael Quaade med solkikkert
v/Astronomisk Forening for Sydsjælland, AFFS
Udstyr: Solkikkerter
mere info følger
Munkebjergskolens Observatorium
Fengersvej 6, 5230 Odense M
v/Karsten Bomholt
Udstyr: Mylarfilter, H-a teleskop og projektion
Brorfelde Observatorium
Observator Gyldenkernes Vej 19, 4340 Tølløse
v/Københavns Astronomiske Forening (KAF)
Campus Roskilde
Trekroner Forskerpark 4, 4000 Roskilde
v/Københavns Astronomiske Forening (KAF)
Udstyr: Nordisk ESERO og NAROM sponsorerer 500 par solformørkelsesbriller til deltagerne i Big Bang Konferencen.
Uraniaobservatoriet i Aalborg åbner til Åbent Hus klokken 9:00. Der er planer om også at lægge direkte billeddækning ud på internettet med Solen i H-alpha lys og i visuelt lys. Mere om dette senere.
-----------------------------------------------------------
Der er flere skoler og gymnasier landet over, som har arrangementer den 16. marts, men det er kun for elever, og derfor er det ikke taget med her.