Der er rig mulighed for at besøge Ole Rømer-Observatoriet. Fra oktober til april er der åbent ca. 15 aftener hver måned. Desuden kan man bestille forevisninger i dagtimerne og i weekender, hvis man henvender sig i god tid. Billetprisen er afhængig af omstændighederne. Ring til Steno Museet på tlf. 871 55415, eller find flere oplysninger her. Der er plads til max. 25 personer, og forevisningerne finder sted uanset vejret. Kort fortalt består en forevisning af en rundvisning i observatoriet, en præsentation af kikkerterne, et lille astronomiforedrag med plads til spørgsmål og måske en genfortælling af en af stjernehimlens mange myter - og er vejret klart, så naturligvis et kig på aftenhimlen gennem Observatoriets 11" teleskoper. Vi vil se på Månen, planeterne, stjernehobe eller en galakse - det er helt afhængigt af, hvad der er på himlen netop den aften.
Bemærk, tilmelding er ALTID nødvendig.
Kontakt derfor altid Steno Museets billetsalg på 871 55415 for at få oplyst, om der er ledige pladser på en given dato.
Ole Rømer-Observatoriet ligger på Observatorievejen 1, tæt ved Jydsk Væddeløbsbane. Buslinje 19 går næsten til døren. Forevisningerne er for alle, både børn og voksne og uanset forkundskaber, men vi minder igen om, at tilmelding er nødvendig ved Steno Museets billetsalg på 871 55415.
Er vejret klart er månelandskabet fascinerende at se i f.eks. 88 ganges forstørrelse. Det er et syn man aldrig glemmer, og det kan blive starten på en livslang glæde ved nattehimlen og dens eventyrverden. Også planeterne Mars, Jupiter og Saturn er imponerende. Desuden vil vi måske se på en dobbeltstjerne, som er to (eller flere) stjerner i baner om hinanden. Ofte vil deres forskellige farver træde tydeligt frem i selv et lille teleskop. Andromeda galaksen er det fjerneste objekt i universet, som vi kan se med det blotte øje, og selv om galaksen måske ikke synes af meget selv i Observatoriets 11" teleskop, kan det virke overvældende at tænke på, at man faktisk ser på en samling af et par hundrede milliarder stjerner. Og at lyset har været 2.5 millioner år undervejs.
Er vejret ikke klart har vi mulighed for at vise flotte billeder fra f.eks. Hubble Rum Teleskopet og tage en snak om solformørkelser, måneformørkelser, kometer, meteorer og meteoritter, liv på Mars eller andre steder, UFO'er, rum- og tidsrejser, stjerners fødsel, liv og død; supernova-eksplosioner eller sorte huller. Der er altid tid til at svare på spørgsmål!
Et besøg kan tilrettelægges specielt efter tilhørernes alder, f.eks. en skoleklasse, eller andre med specielle interesser inden for astronomi. Dette aftales ved i god tid at ringe til Steno Museet (tlf. 871 55415). Ring venligst og meld afbud, hvis du bliver forhindret i at komme, så andre kan få din plads. Tak.
(Hvis du har besøgt Observatoriet før 2004, husker du måske, at det benyttede teleskop var en 40cm kikkert af lidt ældre dato. Det teleskop blev i begyndelsen af 2004 udskiftet med to topmoderne 11" (28cm) Celestron teleskoper. De er udstyret med kamera, CCD og videokamera, og desuden er en solkikkert monteret, så vi også kan tilbyde rundvisninger i dagtimerne.)
Forevisningerne varetages af studerende ved Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet. Vi glæder os til at se mange gæster!
Nedenfor har du et kig ind i Observatoriets største kuppel, hvor 28cm kikkerterne befinder sig. Det er dem som benyttes til de offentlige forevisninger.