Aarhus University Seal

Student Colloquium - Emma Hillgaard: Kvantemekanik - Er det partikler, bølger eller begge dele?

Info about event

Time

Thursday 5 March 2020,  at 14:15 - 15:00

Location

iNano Aud. (1593-012)

[Translate to English:] På billedet ses de mulige bohmske baner for en partikel i det berømte dobbeltspalte-eksperiment.
[Translate to English:] På billedet ses de mulige bohmske baner for en partikel i det berømte dobbeltspalte-eksperiment.

Supervisor: Klaus Mølmer

 

På trods af Einstein og Bohrs mange lange samtaler, diskuterer vi stadigvæk hvordan vi skal fortolke den kvantemekaniske formalisme. Et af de fundamentale fortolkningsspørgsmål, som man kan stille kvantemekanikken, er, hvad en ”partikel” er i den kvantemekaniske verden. Er det en partikel, en bølge eller er begge dele samtidigt?

Med ”shut up and calculate”-metoden, som fysikuddannelsen primære tilgang til kvantemekanikken, er det de færreste fysikstuderende, der er blevet præsenteret for fortolkningsaspekterne af kvantemekanikken. En af disse fortolkninger, er den bemærkelsesværdige Bohmske mekanik, hvor ”partikler” er partikler med en definerbar position, hvis bevægelse bliver styret af en bølgefunktion. Denne fortolkning frembringer de samme forudsigelser som den mere alment kendte Københavnerfortolkning.

I dette oplæg vil jeg derfor forsøge at skitsere, hvordan vi har fået den kvantemekanik vi til dagligt praktiserer i fysik, samt hvordan den kan fortolkes og hvorfor det er vigtigt, at vi fortolker kvantemekanikken og tager stilling til, hvorvidt vi opfatter ”partikler” som en partikel, en bølge eller begge dele.