Aarhus University Seal

Student colloquium - Elham Amiri: Astronomiens oversete kvinder – Deres forskning og betydning for nutidens astronomi

Info about event

Time

Monday 4 May 2020,  at 15:15 - 16:00
[Translate to English:] De kvindelige ‘computere’ på Harvard Observatoriet.
[Translate to English:] De kvindelige ‘computere’ på Harvard Observatoriet.

Supervisor: Liv Hornekær

 

I studiet om astronomi bliver man hurtigt bekendt med navne som Kepler, Herzsprung, Hubble, Einstein og Chandrasekhar. Mange af dem bærer mandlige fornavne. Hvor er de kvindelige astronomer? De findes! Deres arbejde og bidrag til moderne astronomi har ofte desværre været negligeret som assisterende arbejde, ofte hvor en mandlig vejleder har påtaget sig æren.
Kollokviet fokuserer på en lille håndfuld kvinder fra Harvard Observatoriet, der arbejdede som ‘computere’ på at katalogisere stjernehimlen på hele den nordlige halvkugle. I tiden før elektroniske computere var dette et pertentligt og omfangsrigt arbejde udført ved nøje at studere fotografiske glasplader. Kvinderne var alle højtuddannede, mange fra det kvindelige sidestykke til Harvard University, og uden udsigterne til et rigtigt akademisk arbejde tog de imod dette job til kun 25 cent i timen, hvilket svarede til en fabriksarbejders løn.
Fra kvinderne i det lille kontor på Harvard Observatoriet kom der opdagelser stadig brugt dagen i dag, blandt andet klassificeringssystemet af spektralklasser (O,B,A,F,G,K,M) og opdagelsen af periode-lysstyrke relationen for variable cepheide stjerner, der bruges til afstandsbedømmelse.