Aarhus University Seal

Student Colloquium, Stine Svanum Frederiksen: Kernepasta og Coulomb-krystaller: En udforskning af neutronstjernens indre

[Translate to English:] Krabbetågen set med bade Hubble-teleskopet og Chandra X-ray Observatory. Krabbepulsaren, den hurtigt roterende neutronstjerne, ses som den lysende plet i midten.

Info about event

Time

Friday 14 April 2023,  at 14:15 - 15:00

Location

Fys. Aud.

Supervisor: Hans Fynbo

Forestil dig hele Solen presset ned i en kugle, der har en diameter på kun 20 kilometer. Forestil dig så, at kuglen drejer rundt om sig selv 700 gange i sekundet. Dette er blot nogle få af de mange vilde karakteristikker ved neutronstjerner, der gør dem til nogle af universets mest ekstreme objekter. De er især interessante for kernefysik ved tætheder, der ikke kan opnås i laboratorier på Jorden.

Dette kollokvium vil først beskrive hvordan tunge stjerner kan ende som neutronstjerner, samt hvordan de første neutronstjerner er blevet observeret. 

Kollokviet vil herefter tage på en rejse gennem neutronstjernen lag – fra atmosfæren, gennem skorpen og ind til kernen. Dermed beskrives, hvad der sker, når atomkerner presses tættere og tættere sammen, jo dybere ind i neutronstjernen man bevæger sig. Her vil vi støde på eksotiske tilstandsformer som blandt andet Coulomb-krystaller og ”kernepasta”.

Afslutningsvis beskrives neutronstjernernes fremtid: Hvad er enden på neutronstjernernes liv, og hvordan kan vi eventuelt måle det på Jorden?