Aarhus University Seal

Student Colloquium, Søren Balling

[Translate to English:] En frygtløs mand kaster sig ud i et bungee jump, men ved han mon, at hans acceleration overstiger tyngdeaccelerationen?

Info about event

Time

Monday 22 November 2021,  at 14:15 - 15:00

Location

Fys. Aud.

Supervisor: Steen Brøndsted Nielsen

Title: Hvorfor en fysiker ikke tør bungee jumping

Bungee jumping opstod som en manddomsprøve, hvor unge mænd kastede sig ud fra store højder med lianer bundet om anklerne. Sportsgrenen har sidenhen udviklet sig markant i forhold til både udstyr og højder, og bungee jumping er nu så tilgængeligt, at det næsten er fast inventar i enhver jordomrejse. Mange vovemodige ekstremsportsentusiaster kaster sig hovedløst ud i det, men det er formodentlig de færreste af dem, som har overvejet den bagvedliggende fysik. Ved de eksempelvis, at de falder med en acceleration, der overstiger tyngdeaccelerationen?

Dette studenterkollokvium vil gå både analytisk og eksperimentelt til værks, når faldefasen af et bungee jump bliver analyseret. Problemet vil blive betragtet både i det Newtonske kraftbillede og i et energibillede, og særligt vil vi udlede, at accelerationen under et bungee jump overstiger tyngdeaccelerationen. Ydermere vil vi observere fænomenet eksperimentelt og analysere data udvundet fra IFA’s 5. sal.