Aarhus University Seal

Student Colloquium, Anne Kirstine Dalgaard Knudsen

[Translate to English:] Er atomkraft bæredygtigt? Svaret er nok mere nuanceret, end hvad både ”Atomkraft – ja tak!” og ”Atomkraft – nej tak!” vil fortælle dig.

Info about event

Time

Thursday 25 November 2021,  at 14:15 - 15:00

Location

Fys. Aud.

Supervisor: Karsten Riisager

Title: Atomkraft – måske?

Med et stigende behov for energi til at understøtte økonomisk og social vækst i det 21. århundrede og en klimakrise på lur, der i stigende grad vil kunne mærkes på klodens vandstand og temperatur, er behovet for omstilling til grønne CO2-neutrale energikilder kritisk. Klassiske vedvarende energikilder som sol, vind og vand bliver tit highlightet af klimabevægelser, men er på nuværende tidspunkt ikke i stand til at levere pålidelig, konstant energiforsyning.  I dette kollokvium vil jeg diskutere atomkraft som bæredygtig energikilde ud fra Brundtlandt-rapporten 1987’s definition af bæredygtighed, ved at betragte atomkraft ud fra et økonomisk, miljømæssigt og socialt perspektiv.
Jeg vil præsentere argumenter for og imod atomkraft, samt komme ind på nogle af de teknologier, der kan benyttes til bl.a. at genbruge atomaffald og gøre atomkraft mere sikkert og tilgængeligt. Alt i alt er atomkraft en energikilde, der er grøn, og som kan blive bæredygtig, hvis der investeres i nye, sikrere reaktorteknologier, og disse udbredes på et kommercielt marked med strikse internationale reguleringer for transport og opbevaring af affald. At investere i disse teknologier vil dog nok indebære mindre midler til anden bæredygtig energi, og beslutningen om at satse langsigtet på atomkraft er i sidste ende en politisk beslutning.