Aarhus University Seal

Student Colloquium - Janne Højmark Mønster: Hvorfor vandet drejer mod uret i håndvasken og hvorfor mennesket aldrig har været på månen

Info about event

Time

Monday 8 October 2018,  at 15:15 - 16:00

Supervisor: Ole Eggers Bjælde

Vi lever i dag i en verden, hvor viden er lettere tilgængelig end nogensinde før. Man er kun få klik fra at få svar på alle sine spørgsmål, også inde for både fysikkens og astronomiens verden. Alligevel oplever vi, at børn, unge, og befolkningen helt generelt er misinformeret, og at myter i fysikken ikke blot stadig eksisterer, men at der ligefrem bliver pustet mere liv i dem. Konspirationsteorier lever i bedste velgående.

I vor tid misbruger man enheden lysår med sætninger som "lysår ude i fremtiden", misforstår generelle fysiske effekter som corioliskraften, og nogle tror sågar at Jorden er flad. Alle disse effekter kan forklares med fysiske argumenter som det helt almindelige menneske kan forstå, uanset hvordan misforståelsen er opstået. 

Hvilke myter i fysikken lever stadig i dag og hvorfor? Hvorfor er det vigtigt at mane dem i jorden, og hvordan undgår vi at flere myter og konspirationsteorier opstår i fremtiden?  I dette kollovium vil vi undersøge disse spørgsmål med to eksempler: corioliskraften i håndvasken, og konsporationsteorien om månelandingen.