Aarhus University Seal

No, you cannot name the Danish exoplanet after Kim Larsen

Names are trickling in, but we hope for a skyburst

If you feel Danish, or know someone who might be interested in this, please spread the word (your childrens' teachers maybe?)

You can suggest a name for the exoplanet HAT-P-29b and it's star. Not any name though. The International Astronomical Union has set some limits for the possibilities, and you can find them via the link below.

More in Danish below, or ask me. I'm in office 1520-532.

Ole J. Knudsen.

Konkurrencen om at foreslå et navn til Danmarks exoplanet og den stjerne, som den kredser omkring, blev skudt igang i juni måned 2019. Vi fik rigtig meget god omtale i pressen, og forslagene væltede ind. Hen over sommeren er strømmen naturligt nok aftaget, men nu starter undervisningsinstitutionerne, og det er ved at være køligt nok til at tænke klart igen, så nu vil vi meget gerne have mange flere forslag.

Anledningen: Den Internationale Astronomiske Union, IAU fylder 100 år i år, og i den anledning har alverdens lande fået mulighed for at navngive en exoplanet og den stjerne, som den kredser om. Danmarks exoplanet hedder HAT-P-29b, og det kan vi gøre bedre!

Ole J. Knudsen, IFA, er dansk presserepræsentant for IAU og er igangsætter af konkurrencen i Danmark: "Efter en helt overvældende start på vores konkurrence, med 406 forslag i løbet af den første uge, er strømmen naturligt nok taget af, selvom vi hen over sommermånederne nu er oppe på 714 forslag. Men vi vil gerne have mange flere gode. Alle kan foreslå et navn på stjernen HAT-P-29 og dens exoplanet HAT-P-29b. Det kan være elever, firmaer, vennegrupper og enkeltpersoner. Men der er nogle begrænsninger, som IAU har sat:

Vi kan for eksempel ikke bruge navne på nulevende personer, eller personer, som er døde efter 1919, så forslaget om for eksempel Kim Larsen går altså ikke!"

Mange flere forslag er velkomne på hjemmesiden www.danmarksplaneten.dk. Her findes reglerne også, og der er oplysninger om exoplaneten, om dens stjerne og om konkurrencens videre forløb. Forslagene kan kun modtages via blanketten på hjemmesiden, og sidste frist for forslag er 11. oktober 2019.