Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

CCQ participation in the Festival of Research 2021

Online live speed-talks about exciting science - and we have three CCQ contributions!

Oplysninger om arrangementet

Tidspunkt

Onsdag 28. april 2021,  kl. 14:00 - 20:00

Sted

Zoom

Every year Aarhus University contribute to the Festival of Research, an initiative established by the Ministry of Higher Education and Science in 2005. At AU the festival takes place Wednesday 28 April and this year we have three CCQ contributions! 

Listen to Emilie Hindbo Clausen, PhD. Student talk about Ion trap physics, dive into the interesting world of quantum physics with Kristian Knakkergaard Nielsen, Post doc, or get a virtual peak into the laboratories headed by Jan Arlt, associate professor at this year's festival. 

The three contributions are all in the format of live-speed talks for the general public. 

Check out the program here or read more about Emilie's, Kristian's, and Jan's exciting speed talks below (in Danish).  

Emilie Hindbo Clausen, PhD studerende

Titel: Ionfældefysik - Et interaktivt videomøde med atomer

Beskrivelse: Oplev hvordan fysikere på Aarhus Universitet fanger, ser, manipulerer og undersøger elektrisk ladede atomer i forsøget på at afdække universets gåder. De fangede atomer indgår i eksotiske ordnede strukturer kaldet Ion-Coulomb-krystaller med spændende kollektive egenskaber, som fx kan benyttes til at simulere andre former for stof eller til at bygge kvantecomputere. Man kan også nøjes med at fange ét enkelt atom og foretage nogle af de mest præcise målinger på atomer i verden, som bl.a. kan bruges til at definere hvor langt et sekund er.

Tid: 18:00 og 19:30

Kristian Knakkergaard Nielsen, Post doc

Titel: Den femte tilstandsform: Bose-Einstein kondensatet

Beskrivelse: I folkeskolen lærer vi om de tre grundlæggende tilstandsformer i naturen: gas, væske og fast form. Nogle har måske endda hørt om den fjerde tilstandsform, plasmaet. I dette foredrag tager jeg jer med ind i kvantemekanikkens forunderlige verden. Den fortæller os, at der findes en langt mere eksotisk tilstandsform: Bose-Einstein kondensatet. Så tag med ud på en ekstraordinær rejse, hvor atomer fanges og køles af lasere. Og hør om, hvordan dette får millioner af atomer til at opføre sig som én samlet bølge. 

Tid: 15:00 og 16:30

Jan Arlt, Lektor

Titel: Besøg det koldeste sted i universet

 Beskrivelse: Kom med på en virtuel rundvisning i laboratorierne og oplev, hvordan kvantemekanikken gemmer sig for os i de mindste strukturer af stof og derfor er vanskelig at observere. Når et atom nedkøles til ekstremt lave temperaturer, tæt på det absolutte nulpunkt, kan vi se kvantemekanikken i aktion og teste, hvor godt vi forstår den.

Tid: 15:00