Studenterkollokvium - Kristoffer Bested Nielsen: Øl-eksploioner – Fysikken bag overbrusende øl

10.11.2017 | Grete Flarup

Dato man 20 nov
Tid 15:15 16:00
Sted Fys. Aud.

Supervisor: Steen Brøndsted 

Vi har alle oplevet det: Man sidder stille og roligt og nyder en god, kold øl, men lige pludselig bliver den gode stemning ødelagt, fordi en “ven” tænker, at det er sjovt at banke sin øl på toppen af ens egen øl. Resultatet: Øllen begynder at bruse over, og man har kun splitsekunder til at afværge en total katastrofe.

Men hvorfor sker dette? Hvad får øllen til at bruse over?

Dette satte en fransk og to spanske forskere sig for at undersøge i 2014. De udførte en række forsøg, både med idealiserede væsker og med kommercielle øl.

Det viste sig, at fænomenet er ret komplekst og skyldes et samspil mellem flere faser.

I dette studenterkollokvium vil først forekomsten af de naturlige bobler blive beskrevet, da disse udgør startpunktet for fænomenet. Herefter belyses diffusionen af CO2 fra væsken til boblerne. Der lægges vægt på den markant øget diffusionsrate, da denne er drivkraften bag øllets eksplosive tendenser. Kollokviet indholder også en række gode råd til, hvordan man undgår at få sin øl ødelagt af sin såkaldte “ven”.

Studenterkollokvium, Institut for Fysik og Astronomi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen