Aarhus Universitets segl

En gammelkendt radikal set i et nyt lys - den hydrerede elektrons dannelsesdynamik

I Phys. Rev. Lett. beskriver Marcel Mudrich, Mykola Shcherbinin fra IFA sammen med et internationalt forskerhold hvordan den hydrerede elektron i vandmolekylet dannes.

En hydreret elektrontilstand i vand under dannelse. Ill: A. C. Laforge.
En hydreret elektrontilstand i vand under dannelse. Ill: A. C. Laforge.

Den hydrerede elektron er en bunden tilstand for en elektron i et vandmolekyle. Den har fundamental interesse i naturen, og derfor er den blevet studeret intenst i mange årtier. Den hydrerede elektron er yderst reaktionsvillig, og derfor spiller den en afgørende rolle i cellebiologi og strålingskemi. Imidlertid har den endnu evnet at gemme på nogle af sine hemmeligheder. Nu har et internationalt forskerhold, sammen med de to forskere fra IFA haft held til at følge dannelsen af den hydrerede elektron i real-time ved hjælp af en justerbar frielektronlaser, som arbejder i ekstremt ultraviolet med femtosekund pulser. Med det udstyr til hjælp er det endelig lykkedes at observere de indledende trin i selve hydreringsprocessen og i dens konkurrerende overgange.

Artiklen er offentliggjort i Phys. Rev. Lett. 122, 133001 (2019) med titlen Real-Time Dynamics of the Formation of Hydrated Electrons upon Irradiation of Water Clusters with Extreme Ultraviolet Light