Tid – Den relative virkelighed

 

Anmeldt af Michael Bjerring Christiansen, Århus Statsgymnasium

 

Ulrik Uggerhøjs bog, Tid – Den relative virkelighed, er den fjerde bog i univers-serien fra Aarhus Universitetsforlag og den anden i serien omhandlende naturvidenskab. Sammen med Steen Hannestads bog, Fra superstrenge til stjerner, dækker de to bøger nogle af de mest spændende, mærkværdige og fascinerende områder af fysikken og astronomien.

Tiden er en underlig størrelse og Uggerhøj udfordrer allerede i prologen læseren med provokationen: »Du er født på Månen!«, og dermed er bogens linje lagt. Gang på gang sættes de gængse dagligdagsforestillinger af tid og rum på prøve, så man næsten bliver helt svimmel. Men Uggerhøj formår, stort set uden brug af matematik (kendskab til retvinklede koordinatsystemer og Pythagoras’ sætning rækker), og understøttet af en række helt uundværlige illustrationer at give tydelige forklaringer på de mange tilsyneladende absurditeter.

Einsteins relativitetsteorier er naturligvis helt centrale, og bogens kapitel 3 giver en meget fin kvalitativ beskrivelse af mange relativistiske fænomener (tvillingeparadokset behandles i større detalje i bogens appendiks B). I det efterfølgende kapitel gennemgås, i nogle tilfælde kortfattet, dele af den eksperimentelle evidens for rigtigheden af teorierne.

Disse to kapitler danner baggrunden for diskussionen af tidens retning og struktur, tidsrejser – forlæns og baglæns – og de paradokser, der i nogle tilfælde er forbundet hermed. Det er specielt her, læseren skal sørge for at holde tungen lige i munden for at få det hele med! Kvantemekaniske fænomener, såsom antipartikler samt Youngs dobbeltspalteforsøg, og deres relationer til tiden er der også blevet plads til.

Specielt i de første og de sidste kapitler tages nogle filosofiske aspekter omkring tid op. Disse passager kræver også ofte læserens fulde opmærksomhed, men diskussionerne holdes så tilpas korte, at man ikke mister fokus. De to første kapitler beskriver endvidere centrale elementer af den historiske udvikling i forståelsen af tid. Eksempelvis kan nævnes Ole Rømers målinger af “lysets tøven”, hvor Rømer viste, at lysets fart er endelig, samt begrebet kausalitet – altså forbindelsen mellem årsag og virkning og specielt det, at virkning altid følger årsag.

Set fra en gymnasielærers synsvinkel er det altid interessant, om en bog, eller uddrag af den, kan anvendes i undervisningen. Og i denne bog finder jeg meget materiale, som kan bruges i undervisningsøjemed i fysik i slutningen af 2.g samt i 3.g. Uddrag fra bogen, komplementeret med andet materiale (med matematisk indhold), opgaver og diskussionsspørgsmål, kan danne grundlag for tematiske forløb både om relativitetsteorierne og om tiden som sådan. I appendiks A er der endvidere forslag til (velkendte) eksperimenter, der er oplagte for gymnasieelever.

For alle, som interesserer sig for fysik og astronomi, kan jeg varmt anbefale bogen. Man skal dog være indstillet på, at adskillige afsnit nok skal læses flere gange for den fulde forståelse. Og specielt for måske kommende samt nystartede fysikstuderende indeholder bogen en perlerække af eksempler på, hvorfor det er, fysik er så spændende!

 

Ulrik Uggerhøj: Tid – Den relative virkelighed. Aarhus Universitetsforlag 2005. 231 sider, 198,- kr.