Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Vintersolhverv 2014

 
2014
 
 
22/12
 
 
Kl. 00:03
 

 

Ovenfor ses tidspunktet for vintersolhverv, men hvordan finder jeg ud af, nøjagtigt hvor på vendekredsen, solen står kl. 12.00, når klokken er 00.03 i Danmark.

Sidste år var det 100 km vest for Antofagasta på Chiles kyst.

 

Med venlig hilsen PR


Solen står højt om sommeren og lavt om vinteren, og for at kunne det, må den vende en gang imellem. Det gør den ved solhverv, og hverv er det gamle nordiske ord for at vende. Ved sommersolhverv lige før Skt. Hans står Solen lodret over Jordens nordlige vendekreds til middag, og ved vintersolhverv før jul står den lodret over den sydlige vendekreds.

I år står Solen ganske rigtigt lodret over den sydlige vendekreds klokken 00:03 den 22. december.

Spørgsmålet er så hvor på Jorden, Solen står lodret på dette tidspunkt.

Positionen er på den sydlige vendekreds, som svarer til 23°28' sydlig bredde. I længdegrad er det 166°11' vestlig længde, og det er et sted i Stillehavet NØ for New Zealand. På det sted er klokken 12:03 og datoen er den 21.12., altså dagen før.

 

Spørgsmålet, som det er stillet, giver ikke helt mening, for på grund af Jordens opdeling i 24 tidszoner er minuttallet altid det samme overalt på Jorden. Dvs at det ikke kan forekomme, at klokken er noget med :00 et sted, og :03 et andet sted i en anden tidszone. Derfor har jeg beregnet ovenstående position for klokken 12:03, og ikke som spørgeren beder om for klokken 12:00.

 

Hvis ikke vi regner i zonetid som ovenfor, stiller sagen sig anderledes. Så kan man regne i middelsoltid, som er en meget abstrakt tidsangivelse, eller i sand soltid, som er den tid, som soluret viser. For at kunne lave den beregning, skal jeg vide, hvad spørgeren mener med "i Danmark" - er det for eksempel i Fredensborg?

Hvis der er brug for en sådan angivelse, kan jeg godt beregne stedet for dig, men det er noget mere kompliceret.

Spørgsmålet kunne så lyde: Når klokken er 00:03 sand soltid i X-købing, hvor på Jordens sydlige vendekreds er klokken så 12:00 sand soltid. Forskellen i position kan være nogle hundrede kilometer - men det er ude i åbent hav, så det er måske ikke så vigtigt.

 

 

Ole J. Knudsen

Kommunikationsmedarbejder

Institut for Fysik og Astronomi

Aarhus Universitet