Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Tusmørke

Kære Spørg IFA

 

I relation til tusmørke kan man forskellige steder læse at tusmørket deles op i tre typer: Borgerligt, nautisk og astronomisk. Disse defineres som solens position som værende hhv. 6, 12 og 18 grader under horisonten. Nogle gange beskrives de som "når solen er mindre end" hhv. 6, 12 og 18 grader under horisonten. Nogle steder har jeg set 15 grader angivet i stedet for 12.

 

I denne forbindelse har jeg to spørgsmål:

 

1) Er det muligt at få en klar og præcis definition på hvornår hhv. borgerligt, nautisk og astronomisk tusmørke begynder (dvs. hvor mange grader solen er under horisonten), og er fænomenet som man kalder tusmørke astronomisk set ens i hele Verden (eller anden geografisk enhed - fx Norden), eller gælder disse grader kun for Danmark? Jeg er klar over at tusmørke-periodens længde varierer alt efter sæson og nærhed/afstand til polerne og ækvator.

 

2) Er det korrekt at det tidspunkt hvor det hvidlige sollys langsomt begynder at sprede sig langs horisonten (før solopgang eller efter solnedgang) er hvad man forstår ved det astronomiske tusmørke og at solen her er 18 grader under horisonten?

 


Svar:

Som beskrevet ovenfor er der tre typer tusmørke, som defineres ud fra Solens centrums position i forhold til horisonten. På Wikipedia er der en beskrivelse af, hvordan forholdene er under borgerligt, nautisk og astronomisk tusmørke:

 

https://da.wikipedia.org/wiki/Tusmørke

 

Svaret på spørgsmål 2 er: Nej, når lyset begynder at spredes langs horisonten starter det borgerlige tusmørke. Længden af tusmørkeperioden afhænger af årstiden og geografisk position og er kortere jo højere Solen kommer på himmelen. Varigheden kan man finde i en almanak, som nu også findes på nettet. Se f.eks.

 

www.torbenhermansen.dk/almanak/almanak.php

 

Med venlig hilsen

Søren Frandsen

Lektor, IFA?