Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Tidevand

Hejsa

Vi ved at månen og solen trækker i vandet på jorden, og at der derfor kommer tidevande. Men trækker de i alt vand? Er der også tidevande i søer? Badekar? Og hvilken betydning har tidevandet for dyre- og planteliv? Håber I kan hjælpe os!

Hej fra M og SE, 13 år


Kære M og SE,

 

Det er ganske rigtigt at månen (og i mindre grad solen) "trækker" i Jordens have, og dermed skaber tidevandet. Dette sker ved at der dannes en "bølge" i oceanerne, der har højest vandstand der hvor månen er nærmest Jorden og der hvor den er fjernest (se figuren). Dette betyder, at der er højvande cirka to gange i døgnet, nemlig med 12 timer og 25 minutters tidsforskel.

Denne effekt gælder i princippet også for søer, men der er forskellen mellem højvande og lavvande meget mindre, idet der ikke kan dannes en tidevandsbølge med så stor højdeforskel fordi søen er mindre i udstrækning. I Atlanterhavet, der er cirka 3000 km bredt, er tidevandsforskellen cirka 1 m. I Michigan søen, der ligger i det nørdøstlige USA er de tilsvarende tal 200 km og 0.025 m. I begge tilfælde er forholdet mellem tidevandsforskellen og bredden cirka 0.0000002.

I jeres badekar, der måske er 1 m bredt kan vi jo gætte på at der så vil være en tidevandsforskel på 0.0000002 m, hvilket er cirka en tusindedel af bredden af et menneskehår. Dette kan vi helt sikkert ikke registrere, for der vil altid være andre effekter der skaber vandstandsforskelle.

Med hensyn til jeres spørgsmål om betydningen for dyre - og planteliv må I spørge en biolog, men det er klart, at tidevandet er nødvendigt for de mange dyr og planter, der har tilpasset sig livet i tidevandszonerene, der somme tider er dækkede af vand og somme tider ikke.

Med venlig hilsen

Helge Knudsen
Lektor emeritus
Institut for Fysik og Astronomi
Aarhus Universitet