Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Største bjerg i solsystemet

Bjerget på Mars, Olympus Mons, er det det største bjerg i vores solsystem og bliver det ved med at vokse?

Venlig hilsen MB.


Kære MB.

Ja, Olympus Mons er vist det højeste (og mest massive) bjerg i vores solsystem, selvom der er lidt uenighed om den præcise definition af et ’bjerg’ og om hvordan man beregner højden.

For Jord-lignende planeter, dvs. dem med en fast silikat- (sten) overflade og en relativt tynd (eller ingen) atmosfære, er der fysiske regler som bestemmer, hvor højt et bjerg kan blive (uafhængigt af hvordan det er dannet). Det er stort set bjergets vægt (massefylde og planetens tyngdekraft) og hvor stærk stenen (overfladematerialet) er, der bestemmer den maksimale højde.

For Mars og Jorden er overfladematerialet sammenlignelige, men tyngdekraften på Mars er ca. tre gang lavere (3,7m/s2 for Mars og 9,8m/s2 for Jorden). Det er mest det der gør, at et bjerg på Mars kan blive ca. 3 gang højere … og Olympus Mons er ca. 3 gang højere end Everest (ca. 26 km for Olympus Mons på Mars og 8.8 km for Everest på Jorden, dog lidt afhængig af hvordan man måler dem).

Så, nej jeg tror ikke, at Olympus Mons kan blive ret meget højere (heller ikke Mount Everest) -  de er vist tæt på at være så høje som de kan blive!

Du kan læse mere her.

Med venlig hilsen

Jonathan Merrison, lektor.