Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Sorte huller

Hej Spørg IFA

Jeg har altid undret mig over, hvordan et sort hul ser ud. Mange illustrationer viser, at det er en slags tragt, som hele tiden bliver smallere og smallere, indtil siderne rører hinanden, hvor den så ender. Men hvordan kan man vide dette, når man ikke kan se de sorte huller. Og hvordan kan man egentligt overhovedet være sikker på, at sorte huller eksisterer. De eneste egentlige beviser på sorte huller er vel, at der er nogle sorte steder i universet, hvor der ikke er nogen som helst form for lys, og at noget 'usynligt' trækker i stjernerne og bringer dem ud af deres baner.

Mvh

CS


Kære CS

Den "tragt" du refererer til er ikke noget man kan se, men en slags illustration af rummets egenskaber i nærheden af det sorte hul.

I Mælkevejens centrum er man sikker på, at der befinder sig et stort sort hul med en masse på 2-3 millioner solmasser. Man kan i infrarødt lys tage billeder af området omkring det sorte hul og følge stjernernes bevægelser omkring den store masse. En enkelt stjerne har allerede bevæget sig en gang rundt i sin bane omkring det sorte hul, og ud fra målinger af denne stjernes radialhastighed kan man ud fra Keplers love finde massen af det sorte hul. Samtidigt er det rumfang, der ligger inden for stjernens bane så lille, at man ikke kan finde plads til over en million stjerner, så man kan udelukke andre muligheder end et sort hul.

Du kan læse mere om sorte huller og Keplers love på disse links:

da.wikipedia.org/wiki/Sort_hul

da.wikipedia.org/wiki/Keplers_love

 

Med venlig hilsen
Søren Frandsen
Lektor
Institut for Fysik og Astronomi
Aarhus Universitet