Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Solens lys om natten

Hej spørg IFA

Hvorfor er det man ikke kan se solens lys om natten ?

Jeg mener, når der er nat i Danmark og solen lyser på den anden side af jorden, må der jo være noget lys fra solen, som rammer forbi jorden.

Og man burde jo så kunne se solens lys på himmelen ?


Svar fra Lektor Bjarne Thomsen, IFA:

 

Det kan man skam også. Den kraftigste kilde af spredt sollys om natten er månen. De øvrige planeter, måner og småplaneter (asteroider) lyser også ved at sprede solens lys. Men det spredte sollys ses ikke kun i form af belyste himmellegemer. De lyse nætters lys skyldes således, at den øvre atmosfæres molekyler spreder solens lys.

De ovenfor omtalte asteroider støder undertiden sammen og producerer støvpartikler, som kredser omkring solen i nærheden af ekliptika, der er en storcirkel, som er defineret ved jordens bane omkring solen (eller solens bane omkring jorden). Solen bevæger sig set fra jorden en gang rundt langs ekliptika i løbet af et år. Stjernebillederne langs ekliptika kaldes dyrekredsen eller zodiaken. Spredt sollys fra disse støvkorn kaldes derfor zodiakallyset. Dette observeres bedst om foråret lige efter solnedgang eller om efteråret lige før solopgang. Men zodiakallyset kan kun observeres over et område uden lysforurening.

Jesper Grønne har lavet nogle fantastiske optagelser af zodiakallyset, som man kan se på denne hjemmeside:

hvadihimlen.dk/lysfaenomener-objekter/zodiakallyset/

Støvpartiklernes baner omkring solen påvirkes af et tryk fra solens lys. Lystrykket er rettet direkte bort fra solen, hvis støvpartiklen ligger stille i forhold til solen. Zodiakallysets støvpartikler bevæger sig imidlertid i næsten cirkelformede baner omkring solen. Sollysets tryk på en bevæget partikel opfører sig imidlertid på samme måde som en sidevinds tryk på en cyklist: Vindtrykket drejer fremad i kørselsretningen og bliver en smule kraftigere. Støvpartiklen påvirkes af en kraft, som virker imod bevægelsesretningen, så partiklen langsomt spirallerer ind mod solen. Solens stråling virker som en gigantisk støvsuger, som forsøger at holde rummet mellem planeterne rent for støv. Nye kollisioner mellem asteroiderne producerer mere støv, så der vil indstille sig en ligevægt. Rummet mellem planeterne bliver aldrig helt tomt for støv.

Med venlig hilsen Bjarne Thomsen, lektor.