Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Slukket lys på himlen

Hej med jer.

Jeg bor i Allinge på Bornholm. Fredag aften den 19. juli, ca kl. 23.30 stod jeg og så en meget kraftigt lysende "stjerne" på den vestlige himmel ca. 40 grader over horisonten. Lyset flyttede sig ikke - ikke et fly - ikke et stjerneskud. Efter at jeg havde set på det i få sekunder, slukkedes det - som var det en glødelampe, der blev slukket på kontakten. Hvad var det jeg så? Himlen var skyfri, og let diset, men det lys jeg så, var kraftigere, end de stjerner jeg ser til daglig. Håber på et svar - andre må have set det samme.

Venlig hilsen

PS.


Kære PS.

Du har set lysglimtet fra en Iridium-satellit; nærme bestemt den, som hedder Iridium 98. Disse satellitter, som bruges til telefonkommunikation i uvejsomme egne, er udstyrede med tre store, blanke antennepaneler, og når de fanger sollyset, ser man et meget klart punkt lyse op på himlen. Blinkene kan være så lysstærke, at de kan ses ved dagslys eller igennem skyer. Din beskrivelse er beundringsværdigt nøjagtig. Satellitten blinkede klokken 23:28:50, og den befandt sig for dig 41 grader over horisonten, og i kompasretningen 258 grader. Lysstyrken har været -0.2; nogenlunde som den klare stjerne Vega, som her i sommertiden står højt i sydlig retning. Det fremgår af den hjemmeside, som hedder www.heavens–above.com, hvor man kan finde massevis af oplysninger om satellitpassager og andre himmelfænomener.

 

Antennepanelerne er hver på størrelse med en dør, og satellitterne, som kredser i en højde af 780 km, bliver holdt i en meget præcis vinkel i forhold til jordoverfladen. Derfor kan blinkene forudsiges med sekunders nøjagtighed. Varigheden er fra 5 til 20 sekunder, og satellitten bevæger sig på himlen imens, men det kan være svært at se på den lyse sommerhimmel. Der er  66 aktive Iridiumsatellitter i kredsløb, plus reserver, så disse blink kan ses flere gange i døgnet det meste af året. Også andre satellitter kan blinke, hvis de et øjeblik vender, så for eksempel et solpanel fanger sollyset, set fra en person på jordoverfladen.

 

Venlig hilsen

 

Ole J. Knudsen

Planetarieleder

Steno Museet

Århus