Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Rød og grøn farve

Kære Spørg IFA

Hvis jeg tegner rød og grøn på et stykke papir, så har jeg pigmenter på papiret der hver især reflekterer lys som svarer til bølgelænder, der repræsenterer rød og grøn i farvespektret.

Når jeg blander disse to farver får jeg en farve, der minder om brun. Men jeg ved fra min additive farveteori at de pixels der i min tv-skærm udsender røde og grønne lysstråler tilsammen skaber gul.

Når det lys, der reflekteres fra papiret helt nede i pigmenterne er rødt og grønt, og de der udsendes fra skærmen er røde og grønne, hvorfor ser det nu så forskelligt ud?

Jamen hvis forklaringen skulle være at på papiret så kommer den brune farve af at de røde og grønne pigmenter ligger oven på hinanden og skaber en filtrering (den subtraktive farveteori) der kun tillader den brune bølgelængde af lys at komme igennem, så burde det jo betyde at blå (som altså skulle frafiltrere rød og grøn) blandet med gul (som skulle frafiltrere blå) på papiret burde skabe sort (blå, rød og grøn burde da være frafiltreret), men det sker ikke - den er grøn...

 

Hvorfor?

 

Med venlig hilsen SR, Hvidovre.


Hej SR.

Når man har en rød farve på papiret absorberes alle farver på nær de røde. Når man har en grøn farve på papiret absorberes alle farver på nær de grønne. Den endelige farve må svare til det (lille) spektralområde som ikke absorberes (i princippet intet da rød og grøn ikke har noget overlap) => udefinerlig brun (mørk) farve.

Med pixels har vi udsendelse af to farver (rød og grøn) og deres 'sum' spektrum er ikke 'nul' men et spektrum med to toppe ('kamel'-spektrum) som vi opfatter som gult....

 

Vh

Lars H. Andersen

Professor, Institut for fysik og astronomi, Aarhus Universitet