Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Relativitetsteorien

Nu læser jeg igen og igen i tidsskrifter og bøger af nyere dato (2011-2014), at nye opdagelser osv. stemmer overens med Relativitetsteorien. Teorien?? Er Relativitetsteorierne stadig 'kun' en teori eller "glemmer" man bare at undlade teori? Jeg er jo af den mening, at teorien for lang tid siden er så rigelig bevist, at det ikke længere er en teori!

 

På forhånd tak

Venlig hilsen MV, Fredericia.


Kære MV,

 

Relativitetsteorien er en teori, men ikke ”kun” en teori. Dit spørgsmål er delvist af en sproglig art, idet ordet ”teori” ofte (og ofte misvisende) benyttes som modsætning til det, der er ”direkte observeret”. Relativitetsteorien og andre videnskabelige teorier går ud over det direkte observerede, men er ikke mindre troværdige af den grund. Du har ret i, at Einsteins teori ”er så rigeligt bevist”, men ikke i, at den ”ikke længere er en teori”. Når vi siger, at teorien er ”bevist”, mener vi, at den er i overensstemmelse med alle kendte data, men ikke at den er strengt bevist i matematisk forstand. Det kan en dag vise sig, at den er forkert (dvs. at den ikke stemmer med visse data), hvilket ikke kan være tilfældet med et matematisk bevis.

       Det afgørende er, at ordet ”teori” i videnskabelige sammenhænge ikke i sig selv udtrykker manglende troværdighed. De bedste fysiske teorier er faktisk mere troværdige end de data, de bygger på. Vi har al mulig grund til at tro, at relativitetsteorien er sand, men vi kan ikke vide det med absolut sikkerhed. Noget lignende gælder for fx Darwins teori for biologisk udvikling.

 

Med venlig hilsen,

 

Helge Kragh, professor, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet