Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Observation på himlen den 29. november 2013

Spørgsmål:

Hej, jeg ville meget gerne have at vide, hvad det er jeg observerede på himlen d.29. november 2013, og som jeg tog billeder af. Jeg optog fænomenet mod stik øst, taget fra min gårdsplads i Pedersker, Bornholm. Der er ingen skorstene i nærheden eller det der ligner. Den pågældende morgen tog jeg et billede af solopgangen kl 0804. Da jeg kiggede på himlen næste gang var kl. 0815 og jeg observerede et mærkeligt fænomen som jeg fotograferede kl 0816 og 0817. Hvad er dette? På forhånd tak.

Med venlig hilsen CS.


Svar:

Det er svært at sige med sikkerhed, hvad det er, der er fotograferet. Skydækket er spredt, og det runde objekt befinder sig under skyerne, og det kaster en svag skygge skråt opad mod højre på alle tre billeder. Det er den form for skygger på en skyet himmel, som kaldes anticrepuskulære skygger. I selve objektet er der på de to forstørrelser en lille intens hvid plet, og den befinder sig ikke helt samme sted i objektet på de to forstørrelser, mens selve objektet ikke har flyttet sig væsentligt i forhold til skyerne eller træerne fra det ene billede til det næste. Ud fra skyhøjden den pågældende morgen vil det være muligt at beregne grænser for størrelsen af objektet, men jeg har ikke foretaget meteorologiske undersøgelser endnu.

Ud fra dette vil jeg gætte på, at det er en form for kondensfænomen fra et fly. Måske kan det være en kort kondensstribe set lige bagfra, hvor den hvide plet så er en solrefleks i selve flyet. Jeg har aldrig selv set noget sådant, og har heller ikke kunnet finde billeder af det. Jeg er også lidt i tvivl, om en almindelig kondensstribe kan opstå så forholdsvis lavt over jordoverfladen, som dette ser ud til at være. Der er også andre kondensationsfænomener mulige i forbindelse med jagerfly, som foretager manøvrer med stor hastighed.

 

Ole J. Knudsen

Planetarieleder

Steno museet