Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Lys på mørk aftenhimmel

Hej

Fredag den 30. august så jeg noget, der bevægede sig oppe i luften. Klokken var omkring 11 om aftenen, og der var spredte skyer. Med skyerne som baggrund kunne jeg se fire svage lyspletter, som hele tiden bevægede sig i et bestemt mønster. Der var ret stor afstand mellem lyspletterne, og det var et stort område, de bevægede sig på. Det så ikke ud, som om lyspletterne var ret højt oppe, men svært at vurdere. Jeg tænkte, om det måske kunne være noget laserlys? Der var ikke nogen lyskilde hverken oppe eller nedefra, kun lyspletter der bevægede sig. Jeg stod og kikkede ud over en mark, og der ligger ikke så mange huse omkring stedet. Lyset var der i lang tid, og et par af mine venner så det også. Vi talte om hvad det mon kunne være. Jeg var på Fyn tæt på Ollerup, som ligger ikke så langt fra Svendborg, da jeg så lyspletterne.

Hilsen IJ


Kære IJ

Selvom du giver en masse gode detaljer i din rapport, kan jeg kun give et gæt på, hvad det er, der er set. Mit gæt bygger på lang tids erfaring med lignende observationer, og det er en "klassisk" beretning, som også folkene i Skandinavisk UFO Information (www.sufoi.dk) får flere gange om året. Efter alt at dømme har der været tale om kraftige bevægelige projektører, som er sat op i forbindelse med en fest eller lignende. Det, man ser, er enten lyskeglerne eller, hvis der er lavthængende skyer eller et tyndt skylag, så genskinnet i skyerne. Det er anlæg, som kan lejes hos festbureauer o.l.

Hvis man spørger mig som astronom, er det en pestilens, som blot forøger lysforureningen, så man dårligere kan se den rigtige stjernehimmel, men hvis man begrænser sig til overskyet vejr, er skaden til at overse!

 

Ole J. Knudsen
planetarieleder
Steno Museet
Århus