Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Hvad er det jeg ser på himlen?

Hvad er det jeg ser på himlen?

"Hej,

Jeg har den 8. september 2015 fra min bopæl i Odense observeret og fotograferet nogle såkaldte 'halofænomener', hvilke kan ses på de billeder, som jeg hermed sender jer et link til. Efter fotograferingen har jeg på nogle af billederne yderligere observeret 'et lille rundt fænomen', hvilket jeg tænkte, at I måske kunne hjælpe mig med at definere. Selv har jeg udelukket 'skidt på kameralinsen' som forklaring, idet objektet dels ikke fremtræder på samtlige billeder, og dels er forskelligt placeret på de billeder, hvor det fremtræder. Og netop 'flytningen' af objektet fra under det lange bølgeformede halofænomen til over dette synes at udelukke planetære forklaringer, idet at billederne, der er taget om formiddagen ved solopgang, er taget med meget korte tidsmæssige intervaller. Læg desuden mærke til, hvordan farverne på objektet også er forskellige, idet det synes at være mere grønligt på nogen billeder sammenlignet med andre billeder. Håber I kan hjælpe mig med en god forklaring, og glæder mig til at høre fra jer!

Mvh

Trine Blaabjerg"

Svar:

De flotte og meget varierede halofænomener eller på dansk glorier opstår når Solen skinner igennem tynde lag af iskrystaller i stor højde. Der rigtig mange forskellige typer, afhængigt af faconen på krystallerne. Her er der tale om bisole, en parhelisk bue og en cirkumzenithalring. Trine Blåbjerg har så på fire af billederne bemærket en lille lysende skive, som har samme størrelse, men som befinder sig forskellige steder på billederne.

Der er i alle fire tilfælde tale om billeder af Solen, men de fremkommer på to forskellige måder. På de billeder, hvor pletten befinder sig lige under den bølgede parheliske bue, er det et direkte foto af Solen, set igennem et skylag, som er så tilpas tykt, så kameraet lige netop kan danne et korrekt belyst billede af den dæmpede solskive.  Pletten på de to andre billeder skyldes reflekser af Solen i kameralinsen. En sådan refleks vil dannes symmetrisk omkring centeret af originalbilledet. Prøv at tegne diagonalerne ind, så er det helt tydeligt, at pletten er netop modsat det overbelyste billede af selve Solen.  Linser er normalt coatede med et refleksdæmpende lag, som er en smule farvet. Det er denne farve, som træder frem, og som gør de to af pletterne en smule grønlige.

Nattebilleder med skarpt lys fra for eksempel gadelamper har også typisk lignende reflekser - og så får vi typisk sendt dem ind som formodede UFOer.

 

mvh

O. J. Knudsen

Kommunikationsmedarbejder

IFA

 

PS.: Du kan læse mere på:

www.atoptics.co.uk/halosim.htm

subsites.egaa-gym.dk/nr/geografi/roholt/Klimatologi/vejrleksikon/halo.html